Primenama, kad Krymo totoriai Kryme gyveno gerokai seniau, nei kad ten atsikėlė rusų ir ukrainiečių tautybės žmonės. Deja, dabar Krymo totoriai tesudaro maždaug 13 proc. visų Krymo gyventojų. Būtent jie aktyviausiai boikotavo 2014-ųjų metų referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos.

Jų bendruomenės lyderiai ragino kovoti už Krymo likimą Ukrainos sudėtyje.

Praėjus dvejiems su puse metų pasigirdo Krymo totorių aktyvistų kaltinimai, kad rusai stengiasi juos įbauginti, siekdami priversti paklusti.

„Šis naujasis hibridinis Valdimiro Putno sukurtas getas dar neaptvertas spygliuotos vielos tvora. Kol kas! Vietoj vielos čia naudojama per televiziją transliuojama neapykantos persunkta propaganda, nuožmi kontrolė ir nuolatinis spaudimas“, – sakė vienas iš Krymo totorių aktyvistų Aideris Muždabajevas.

Kiekvieną savaitę pasirodo vis naujų pranešimų apie Krymo totorių sulaikymus, tardymus arba tiesiog dingimą.

„Spėjus suvokti, kad Krymo totorių neįmanoma priversti pamilti valdžios, siekiama juos nutildyti, – telefonu iš Bachčisarajaus sakė Ilmi Umerovas. – Jei bus įbauginti, jie nekalbės, nesakys, kas kelia širdgėlą, ir nešauks, kad Krymas – tai Ukraina.“

Prieš devynerius metus iki Krymo aneksijos I. Umerovas buvo Bachčisarajaus – istorinės Krymo totorių sostinės – meru. Kai regionas buvo užimtas Rusijos, dar kelis mėnesius jis liko poste, bet vėliau atsistatydino, sakydamas, kad negali tarnauti okupantų režimui. Tada ir prasidėjo tikrosios jo problemos.

Teismo sprendimu, separatistiniais veiksmais kaltinamam I. Umerovui tris mėnesius teko praleisti psichiatrinėje ligoninėje.

Kai kurie Krymo totoriai perėjo rusų pusėn. Taip jie pasielgė dėl įsitikinimų arba manydami, kad rusai Kryme apsistojo ilgam, todėl tinkamiausias sprendimas – rasti kokį nors būdą sutarti su naująja valdžia.

Daugeliui iš Rusijos opozicijos gretų nesitraukiančių Krymo totorių bendruomenės lyderių draudžiama įvažiuoti į regioną. Toks draudimas taikomas, pavyzdžiui, žinomam bendruomenės lyderiui Mustafai Džemiliovui, šiuo metu gyvenančiam Kijeve. Daugeliui aktyvistų iškeltos baudžiamosios bylos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)