Trečiasis išrinktojo pretendento D.Trumpo pasirinktas į vyriausybę buvęs generolas J.Kelly 45 metus tarnavo JAV Jūrų pėstininkų korpuse, vadovavo kovinėms operacijoms Irake, buvo už kariuomenės ryšius su Kongresu atsakingas pareigūnas, ir karjerą baigė kaip JAV ginkluotųjų pajėgų Pietų štabo vadas.

Pastarosios pareigos leido jam įsigilinti į pasienio saugumo, migrantų srautų ir operacijų prieš narkotikų prekeivius Karibų baseine, Centrinėje ir Pietų Amerikoje klausimus.

Jo patyrimas, taip pat ir vadovaujant didelėms organizacijoms, bus naudingas, jeigu Kongresas patvirtins jį vadovauti Teritorinio saugumo departamentui ( Department of Homeland Security), išsišakojusiai biurokratijai, atsakingai už sienų apsaugą ir krašto saugumą.

Šiam departamentui, turinčiam 240 tūkst. tarnautojų, priklauso Saugumo tarnyba, Pakrančių apsauga, imigracijos ir mutinių tarnybos, taip pat oro uostus sauganti agentūra. Joje yra ir žvalgybos skyrius bei branduolinio terorizmo prevencijos tarnyba.

Šios funkcijos padarys J.Kelly pagrindine figūra, įgyvendinant tokius D.Trumpo rinkimų pažadus kaip tvoros Meksikos pasienyje statyba, dokumentų neturinčių imigrantų ištrėmimas, teisėtos imigracijos proceso griežtinimas, potencialių ekstremistų atsijojimas.

Anksčiau pirmadienį D.Trumpas pagrindė savo sprendimą dėl J.Kelly'io paskyrimo.

„Dėl dešimtmečius trukusios karinės tarnybos ir didžiulio įsitraukimo į kovą su terorizmo grėsme mūsų šalies teritorijoje generolas Johnas Kelly yra idealus pasirinkimas ... kaip mūsų Teritorinio saugumo departamento sekretorius“, – sakoma D.Trumpo pareiškime.

„Dėl dešimtmečius trukusios karinės tarnybos ir didelio įsipareigojimo kovai su terorizmo grėsme mūsų šalies teritorijoje generolas Johnas Kelly yra idealus pasirinkimas ... kaip mūsų Teritorinio saugumo departamento sekretorius“, – sakoma D.Trumpo pranešime.

„Jis yra tinkamas žmogus vadovauti neatidėliotinai misijai stabdyti neteisėtą imigraciją, gerinti mūsų sienų apsaugą, TSA (Transporto saugumo administracijos) modernizavimą ir mūsų žvalgybos bei teisėsaugos agentūrų veiklos koordinavimą“, – nurodė D.Trumpas.

„Esu dėkingas, kad esu skiriamas dirbti išrinktojo prezidento Trumpo (ministrų) kabinete teritorinio saugumo sekretoriumi“, – atsakė J.Kelly.

„Amerikos žmonės šiuose rinkimuose balsavo už terorizmo sustabdymą, suverenumo prie mūsų sienų sugrąžinimą ir politinio korektiškumo, kuris pernelyg ilgai diktavo mūsų prieigą prie nacionalinio saugumo, sustabdymą. Šių reikalų imsiuosi ryžtingai ir itin gerbdamas mūsų įstatymus bei konstituciją. Esu pagerbtas dėl galimybės grįžti tarnauti mūsų šaliai ir mūsų žmonėms“, – nurodė J.Kelly.