„Didelė tikimybė, kad dokumentus pavogė per rusų programišių įsilaužimą į Bundestagą 2015 m. pavasarį“, – sakė leidiniui aukštas pareigas užimantis šaltinis Vokietijos specialiosiose tarnybose.

Kaip rašo žurnalistai Markusas Wehneris ir Eckartas Lohse, kalbama apie prieš dvi savaites „WikiLeaks“ paviešintus 2014 m. pavasario – 2015 m. sausio dokumentus. Jie buvo saugomi Bundestago administracijos serveryje, prieigą prie jų turėjo tik tie parlamentarai, kurie priklausė minėtam Bundestago komitetui.

Specialiųjų tarnybų nuomone, kadangi laisva prieiga buvo būtent prie šių dokumentų, o nė vienas iš jų nesusijęs su laikotarpiu po 2015 m. sausio, peršasi išvada, kad juos pavogė būtent per 2015 m. pavasarį įvykdytą kibernetinį įsilaužimą, dėl kurio įtaria Rusiją.

Šios versijos naudai byloja ir tai, kad rastų dokumentų buvo mažiausias slaptumo lygis „tik tarnybiniam naudojimui“. Griežtesnio slaptumo lygio dokumentai buvo saugomi ne Bundestago serveryje, o specialioje patalpoje, taip pat – popieriuje parlamento pastate, rašoma straipsnyje.

O po „skandalo dėl mergaitės Lizos“, kaip rašo „Frankfurter Allgemeine“, vokiečių valdžia nurodė Vokietijos federalinei žvalgybos tarnybai ir Federalinei Vokietijos Konstitucijos apsaugos žinybai įvertinti kibernetinių išpuolių iš Rusijos ir dezinformacijos riziką.

Žurnalistų teigimu, ataskaita bus dalimis publikuojama 2017 m. pradžioje, o tada Vokietijos vyriausybė nuspręs, kaip atremti galimą grėsmę.