Užsienio reikalų ministrai iš Turkijos, Kataro, Jungtinės Karalystės (JK), Vokietijos, Prancūzijos ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šeštadienį dalyvavo susitikime, kuris truko apie keturias valandas. Paryžiuje esantis Sirijos opozicijos Aukštojo derybų komiteto vadovas Riadas Hijabas taip pat paskelbė pranešimą.

„Jis sakė, kad opozicija yra pasiruošusi atnaujinti taikos derybas ir nepateikti išankstinių sąlygų. Tai svarbus pasiūlymas, kuris turėtų būti priimtas“, – sakė J. M. Ayraultas.

Pagrindiniai du klausimai, kuriems susitikimo metu buvo skiriamas didžiausias dėmesys, – humanitarinė padėtis Alepe ir išlaisvintų Sirijos teritorijų kelių žemėlapis.

Vakarų didžiosios šalys šeštadienį ragino Sirijos režimą ir Rusiją leisti civiliams palikti rytinę Alepo miesto dalį, antskrydžiams taikantis į paskutinius šioje dalyje likusius sukilėlius. JAV valstybės sekretorius J. Kerry sakė, kad „chaotiškas“ bombardavimas prilygsta karo nusikaltimams.

„Chaotiškas režimo vykdomas bombardavimas pažeidžia teisės normas arba daugeliu atvejų prilygsta nusikaltimams žmoniškumui arba karo nusikaltimams. Rusija ir Basharas al Assadas šiuo metu užima dominuojamą padėtį parodyti šiek tiek palankumo“, – po susitikimo Paryžiuje reporteriams sakė J. Kerry. Politikas taip pat ragino Rusijos institucijas stengtis iš visų jėgų užbaigti tai.

Šeštadienį pradėtas naujas diplomatijos etapas dėl Sirijos – užsienio reikalų ministrai iš Vakarų ir Sirijos opoziciją remiančių arabų šalių atstovai Paryžiuje aptarė Alepo padėtį, tuo tarpu Ženevoje dėl to paties klausimo susitiko JAV ir Rusijos pareigūnai.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras sakė, kad Paryžiuje vykusio susitikimo metu nepasiektas joks susitarimas, tačiau Sirijos opozicija nori atnaujinti taikos derybas.