Anot JAV geologijos tarnybos (USGS), dėl šio drebėjimo gali būti aukų ir nuostolių, o Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras nurodė, kad Saliamono salas, Vanuatu, Papua Naująją Gvinėją, Nauru, Naujają Kaledoniją, Tuvalu ir Kosraję per artimiausias tris valandas gali pasiekti didelės bangos.

Apie 4 val. 38 min. penktadienį vietos (19 val. 38 min. ketvirtadienį, Lietuvos) laiku pasireiškusių smūgių židinys buvo už 68 km į vakarus nuo Kirakyros, vienos Saliamono salų provincijos sostinės, 48 km gylyje.

„Šiame regione gyventojai yra įsikūrę virš tokių struktūrų, kurios yra jautrios drebinimui, nors kai kur yra ir atsparių struktūrų“, – sakoma pranešime.

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras nurodė, kad kai kuriose Saliamono salų dalyse potvynio banga gali siekti 1-3 metrų aukščio.

2013 metais šias saslas nuniokojo cunamis, sukeltas 8,0 balo žemės drebėjimo; anuomet žuvo mažiausiai 10 žmonių, tūkstančiai gyventojų tapo benamiais.

Pavojus atšauktas

Ramiajame vandenyne kelioms saloms, tarp kurių minimi ir Havajai, skelbtas cunamio pavojus atšauktas penktadienį, praėjus kelioms valandoms nuo galingo, 7,7 balo stiprumo žemės drebėjimo, smogusio netoli Saliamono Salų; mat, paaiškėjo, kad didesnės cunamio grėsmės nėra.

Vis dėlto Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras nurodė, kad palei Saliamono Salų pakrantes galimos bangos iki 3 metrų aukščio, o mažesnės cunamio bangos gali pasiekti ir Papua Naująją Gvinėją.

Jau gauta pranešimų, kad kai kur Saliamono Salose dingo elektra, bet apie didesnius nuostolius ar sužeidimus, patirtus dėl žemės drebėjimo, nepranešama.

Kirakyros policijos nuovados pareigūnas Donaldas Tehimae (Donaldas Tehimajė) sakė, kad nuostoliai daugiausia yra paviršutiniški.

„Kai kurie pastatai apgadinti, bet nė vienas žmogus nenukentėjo, – sakė jis. – Nuovados sandėliuke buvę daugybę dokumentų atsidūrė ant grindų“.