Konkrečiai A. Youngeris Rusijos šiame kontekste neminėjo, tačiau nepaliko abejonių, kad jo žodžiai skirti būtent Maskvai. Rusija kaltinama kišimusi į JAV prezidento rinkimų procesą, taip pat yra nuogąstavimų, kad tokį patį elgesio modelį pademonstruos ir per Prancūzijoje bei Vokietijoje vyksiančius rinkimus.

Rusiją MI6 vadovas minėjo Sirijos kontekste, duodamas suprasti, kad karinę Rusijos paramą šalies prezidentui Basharui al Assadui vertina kaip ilgainiui rimtų problemų pridarysiančią problemą, galinčią prisidėti ir prie radikalizacijos stiprėjimo.

„Alepą Rusijos ir Sirijos pajėgos nori paversti dykviete ir vadina tai taika. Ši žmogiškoji tragedija tiesiog drasko širdį“, – kalbėjo A. Youngeris.

Rusija praeitais metais JAV ir britų žvalgybos akiratyje atsidūrė ypatingai daug kartų. Nerimą kelia ir JAV prezidentu išrinktojo Donaldo Trumpo pareiškimai rinkimų kampanijos metu, esą jis sieks užmegzti artimesnius ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

A.Youngeris neeilinę kalbą sakė MI6 būstinėje Londone. Tai pirmasis kartas, kai britų žvalgybos vadas ryžosi tokiam poelgiui – anot ekspertų, tokiu būdu jis siekia pademonstruoti, kad žvalgybos organizacija stengiasi tapti skaidresnė ir geriau matoma.

MI6 vadovas sakė, kad internetas apvertė žvalgybos tarnybų darbą aukštyn kojomis ir pareiškė, kad tinklas tiek „kelia esminę grėsmę“, tiek „suteikia daugybę galimybių“.

Anot MI6 vadovo, hibridinis karas, kurį Rusija naudoja Ukrainoje (nors ir vėl tiesiogiai neminėjo Rusijos), yra labai pavojingas fenomenas. „Toks ryšys sudaro globalizacijos esmę, tačiau juo piktiems kėslams gali naudotis ir priešiškai nusiteikusios valstybės“, – sakė A. Youngeris.

„Tai daroma pasitelkiant kibernetines atakas, propagandą ir ardomąją veiklą prieš demokratinius procesus. Mūsų darbas – valdžiai suteikti informacijos valdymo pranašumą: norime atkreipti dėmesį į tokią veiklą ir padėti mūsų šaliai ir jos sąjungininkams, ypač Europoje, pasirūpinti reikiama apsauga“, – tvirtina A. Youngeris.

Vokietijos žvalgybos agentūra: Rusija bando destabilizuoti padėtį Vokietijoje

Vokietijos vidaus žvalgybos agentūra sako, kad Rusija savo propagandos kampanijomis ir kibernetinėmis atakomis bando destabilizuoti Vokietijos valstybę ir visuomenę.

Šį tiesmuką perspėjimą Vokietijos agentūra BfV paskelbė likus mažiau nei metams iki visuotinių rinkimų šalyje.

Agentūros vadovo Hanso-Georgo Maasseno ketvirtadienį išplatintame pranešime sakoma, jog „daugėja įrodymų, kad bandoma paveikti ateinančių metų federalinius rinkimus“, kurie turi įvykti rudenį.

Jo tarnyba pastebi suintensyvėjusį „agresyvų kibernetinį šnipinėjimą“, nukreiptą prieš vokiečių politikus.

Rusija yra kaltinama organizavusi JAV Demokratų nacionalinio komiteto elektroninių laiškų nutekinimą prieš Amerikos prezidento rinkimus, pakenkusį šios partijos kandidatei Hillary Clinton

Pasak H. G. Maasseno, siekiant paskelbti iškraipytą informaciją žiniasklaidoje, gali būti panaudotas „automatinis nuomonės formavimas“, pasinaudojant vadinamuosius botus – pavyzdžiui, automatizuotai skelbiančius komentarus po naujienų portalų straipsniais ar socialinių tinklų žinutes.

Rusija anksčiau atkakliai neigė organizuojanti kibernetines atakas užsienyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1635)