Brazilijos Aukščiausiojo Teismo teisėjai nubalsavo leisti 61 metų Renanui Calheirosui likti savo poste, bet atėmė iš jo trečiojo aukščiausio valstybės pareigūno statusą, nes politikas yra kaltinamas korupcija. Šis kaltinimus neigia.

Ankstesnė vieno iš teisėjų, Marco Aurelio Mello, nutartis galėjo sutrukdyti prezidento Michelio Temero pastangoms įtikinti parlamentą priimti opų sprendimą - nustatyti valstybės išlaidų lubas.

Teisėjų kolegijos sprendimas panaikinti Senato vadovo nušalinimą buvo priimtas šešiais balsais prieš tris.

Jie taip pat nusprendė, kad iš R. Calheiroso privalo būti atimta konstitucijoje numatyta funkcija pavaduoti valstybės vadovą, jeigu M. Temeras ir žemųjų parlamento rūmų pirmininkas negalėtų toliau eiti savo pareigų.

R. Calheirosas laikomas įtakingiausiu prezidento sąjungininku.

M. Temeras kartu su R. Calheirosu inicijavo buvusios prezidentės Dilmos Rousseff apkaltą. Valstybės vadovė iš posto pašalinta buvo rugpjūtį.

Šiuo metu M. Temeras bando ištraukti didžiausią Lotynų Amerikos ekonomiką iš krizės.

Dėl trečiadienį priimto sprendimo R. Calheirosas galės pirmininkauti Senato posėdžiui kitą antradienį, kai bus svarstomas M. Temero siūlomas įstatymas dėl išlaidų lubų nustatymo.

Sekmadienį protestuotojai dalyvavo demonstracijose, reikalaudami nušalinti R. Calheirosą.

Praėjusią savaitę Aukščiausiasis Teismas nurodė R. Calheirosui stoti prieš teismą dėl kaltinimų lėšų grobstymu. Savo ruožtu jis neigia, kad valstybės lėšas jis naudojo savo vaiko motinai remti.

Senato vadovas figūruoja ir dar vienoje byloje kartu su keliais aukštus postus užimančiais politikais, tarp kurių yra ir atstatydinta prezidentė bei keletas įstatymų leidėjų. Visi šie asmenys kaltinami padėję grobstyti milijardus iš valstybinės naftos kompanijos „Petrobras“.

Praėjusią savaitę R. Calheirosas nesėkmingai bandė prastumti reformą, kuria būtų suvaržyti teisėjų įgaliojimai tirti korupcijos bylas.

Reaguodami į šį bandymą prokurorai pagrasino atsistatydinti, nes, jų nuomone, ši reforma pakenktų „Petrobras“ tyrimui, vadinamam „Operacija „Plovykla“ (Lava Jato).

Buvęs viceprezidentas M. Temeras anksčiau šiemet inicijavo D. Rousseff apkaltą už neteisėtą manipuliavimą nacionalinio biudžeto duomenimis ir galiausiai užėmė jos vietą.

Nors dėl „Petrobras“ skandalo dabartinis prezidentas M.Temeras oficialiai apklaustas nebuvo, keli jo ministrai vis dėlto buvo priversti atsistatydinti.

Praėjusią savaitę politinė drama dar paaštrėjo, kai paaiškėjo, kad įtariamieji korupcija asmenys buvo susivieniję, kad atskleistų dar daugiau skandalingos informacijos.

Statybų firmai „Odebrecht“ artimas šaltinis naujienų agentūrai AFP pranešė, kad 77 iš dabartinių ir buvusių šios kompanijos vadovų mainais į lengvesnes bausmes su tyrėjais pasirašė kaltės pripažinimo sutikimą.

Tarp šių 77 asmenų yra ir įkalintas kompanijos vadovas Marselas Odebrektas, kuris anksčiau šiemet duodamas parodymus tyrėjams paminėjo M. Temero pavardę.