M. Renzi buvo priverstas atsistatydinti po patirtos triuškinančios pergalės referendume. Prašymą dėl atsistatydinimo jis trečiadienio vakarą pateikė šalies prezidentui Sergio Mattarellai,

Prezidentūra nurodė, kad politinės konsultacijos dėl laikinosios vyriausybės formavimo prasidės ketvirtadienį, 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku.

Prieš grąžindamas raktus nuo savo oficialios rezidencijos – Chigi (Kidžių) rūmų – 41 metų politikas dar vadovavo savo Demokratų partijos (PD) valdybos posėdžiui.

„Nieko nebijome, jei kitos partijos nori eiti prie balsadėžių... PD nebijo demokratijos ar rinkimų“, – sakė M. Renzi, užsimindamas apie opozicijos keliamą triukšmą dėl visuotinių rinkimų, turinčių vykti 2018 metų pradžioje, paankstinimą.

Ironiška, kad M.Renzi vadovavimas pasibaigė kaip tik tada, kai jo vyriausybė laimėjo Senato pasitikėjimą, o būtent šiuos parlamento rūmus jis siūlė susilpninti per sekmadienio referendumą, tik jam nepavyko.

Gavus Senato pasitikėjimą buvo sutrumpintos užsitęsusios diskusijos dėl 2017 metų Italijos biudžeto. Tam, kad būtų užbaigtas šis darbas, S.Mattarella paprašė M.Renzi dar kelioms dienoms pasilikti poste.

„Biudžeto įstatymas priimtas. Oficialus atsistatydinimas 19 val. Ačiū visiems ir viva l'Italia! (tegyvuoja Italija!)“, – rašė M. Renzi savo „Twitter“ paskyroje. Visgi, kaip ir įprasta šioje šalyje, po 19 val. jis dar nebuvo atsistatydinęs.

Geriau seksis žaidžiant „PlayStation“

Po derybų savo partijos būstinėje M.Renzi sakė, kad prisiima visą atsakomybę dėl referendumo, tačiau neužsiminė, kad svarsto trauktis iš PD lyderio pareigų.

Jis sakė, kad šį ketvirtadienį, kuris Italijoje yra nedarbo diena, jis švęs savo močiutės 86-ąjį gimtadienį. „Turime padėkoti senjorams“, – sakė jis, galvoje turėdamas pensininkus, kurie jį parėmė per referendumo debatus.

„Tikiuosi, rytoj „PlayStation“ mūšyje su mano sūnumis man seksis geriau negu čia“, – pridūrė jis.

M. Renzi kalba kartais skambėjo kaip rinkimų kampanijos pradžia, nes buvęs Florencijos meras gyrėsi, kaip pasiekė, kad Italija turėtų „mažiau mokesčių bei daugiau teisių“ ir akivaizdžiai sureikšmino savo vaidmenį kovojant su žemės drebėjimų, sudrebinusių šalį rugpjūtį ir spalį, padariniais.

Vis dar neaišku, kokių padarinių turės referendumo rezultatai, tačiau balsavimas skausmingai išryškino PD vidinius nesutarimus.

M. Renzi yra partijos generalinis sekretorius, vadovaujantis partiniam aparatui, kuriuo pasinaudojo 2014 metų vasarį, kai iš vyriausybės vadovo posto buvo išverstas Enrico Letta (Enrikas Leta).

Tuo tarpu opozicija teigia, kad per referendumą buvo išreikštas nepasitikėjimas centro kairiųjų koalicija.

„Arba nedelsiant rengiame rinkimus, arba išeisime į gatves“, – trečiadienį įspėjo kraštutinės ultradešiniosios Šiaurės lygos lyderis Matteo Salvini.

„Negalime tyčiotis iš 32 mln. žmonių, kurie balsavo sekmadienį“, – pridūrė jis.

Prieš referendumą rengtos apklausos parodė, kad PD turi daug šansų laimėti rinkimus, nors vis daugiau žmonių remia populistinį „Penkių žvaigždučių“ judėjimą.