„Vėliausi mūsų turimi duomenys – kad žuvo 41 žmogus“, – sakė naujienų agentūrai AFP Pidijė Džajos apskrities, smarkiausiai nuniokotos 6,5 balo žemės drebėjimo, sveikatos apsaugos biuro vadovas Saidas Abdullah.

Tuo tarpu naujienų agentūra AP citavo Ačeho provincijos armijos vadą, kuris sakė, kad požeminiai smūgiai pareikalavo mažiausiai 54 žmonių gyvybių.

Žemės drebėjimas, kurio židinys buvo negiliai, paryčiais supurtė šį regioną, kai gyventojų daugumą jame sudarantys musulmonai ruošėsi rytinėms pamaldoms.

Meredu miestelyje mečetės ir parduotuvės buvo sulygintos su žeme, o dėl smarkių požeminių smūgių žmonės išbėgo iš namų.

Cunamių pavojus nebuvo paskelbtas.

Vietos krizių valdymo agentūros vadovas Putehas Manafas sakė, kad vienintelė šiame rajone veikianti ligoninė perpildyta sužeistųjų.

Gelbėtojai pradėjo ieškoti po griuvėsiais įstrigusių žmonių, pasitelkdami sunkiąją techniką.

Seismologai nurodė, kad šis žemės drebėjimas buvo juntamas didžiojoje Ačeho provincijos, 2004 metais nuniokotos katastrofinio Indijos vandenyno cunamio, dalyje.

Po pirminio smūgio buvo mažiausiai penki stiprūs pakartotiniai, sakė Meteorologijos, klimatologijos ir geofizikos regioninio padalinio vadovas Eridawati

JAV Geologijos tarnyba (USGS) iš pradžių smūgių stiprumą buvo įvertinusi 6,4 balo.

Sumatros šiauriniame gale esančią Ačeho provinciją žemės drebėjimai supurto ypač dažnai.

Birželį 6,5 balo požeminiai smūgiai, kurių epicentras buvo į vakarus nuo šios salos, apgadino daug pastatų ir sužeidė aštuonis žmonės.

2004 metais žemės drebėjimo sukeltas cunamis Indonezijoje, įskaitant Ačeho provinciją, nusinešė per 170 tūkst. žmonių gyvybių. Dar tūkstančiai žmonių žuvo kitur Indijos vandenyno pakrantėse.

Po dešimtis gyvybių nusinešusio žemės drebėjimo Indonezijoje vykdomos karštligiškos gelbėjimo operacijos

Ačeho provinciją Indonezijos Sumatros saloje anksti trečiadienį sukrėtė stiprus žemės drebėjimas, kuris pareikalavo mažiausiai 54 gyvybių ir po kurio karštligiškai ieškoma žmonių pastatų griuvėsiuose.

Generolas majoras Tatangas Sulaimanas, armijos Ačeho provincijoje vadas, sakė, kad 52 žmonės žuvo Pidijė Džajos rajone, kuris buvo arčiausiai žemės drebėjimo epicentro. Dar du žmonės žuvo kaimyniniame Birioeno rajone.

Pagrindinės gelbėjimo operacijos, kuriose dalyvauja šimtai gyventojų, karių ir policininkų, vyksta Meredu – smarkiai nukentėjusiame Pidijė Džajos rajono mieste. Ekskavatoriais bandoma nukelti nuolaužas nuo parduotuvių ir kitų pastatų, kur po griuvėsiais gali būti palaidota žmonių.

Nacionalinės nelaimių padarinių likvidavimo agentūros atstovas Sutopo Purwo Nugroho spaudos konferencijoje sakė, kad žuvusiųjų skaičius dar gali didėti.

Pasak jo, daugiau kaip 300 žmonių yra sužeisti, daugiau kaip ketvirtadalis jų – sunkiai. Sugriuvo ar apgriuvo daugiau kaip 280 pastatų, daugiausia – Pidijė Džajoje. Tarp jų yra 16 mečečių ir beveik 170 būstų ir parduotuvių. Sutrūkinėjo kelių danga, nuvirto elektros perdavimo linijų stulpų.

Pidijė Džajos rajono, kuris yra 18 km į pietvakarius nuo epicentro, administracijos vadovas Aiyubas Abbasas sakė, kad skubiai reikia kasimo mašinų sunkioms nuolaužoms kelti ir būtinosios pagalbos prekių. Televizijos reportažuose buvo matyti, kaip gelbėtojai neša į juodus maišus sudėtus lavonus.

JAV Geologijos tarnyba (USGS) pranešė, kad 6,5 balo žemės drebėjimo, kuris įvyko 5 val. 3 min. vietos (0 val. 3 min. Lietuvos) laiku, epicentras buvo jūroje maždaug 10 km į šiaurę nuo Releto miestelio Ačeho šiaurėje, o židinys – 17 km gylyje. Cunamio drebėjimas nesukėlė.

Sumatros šiauriniame gale esančio Ačeho gyventojams drebėjimas skaudžiai priminė, kad regioną dažnai ištinka stichinės nelaimės.

Birželį 6,5 balo požeminiai smūgiai, kurių epicentras buvo į vakarus nuo šios salos, apgadino daug pastatų ir sužeidė aštuonis žmones. 2004 metais gruodžio 26 dieną žemės drebėjimo sukeltas cunamis Indonezijoje, įskaitant Ačeho provinciją, nusinešė per 170 tūkst. žmonių gyvybių. Dar tūkstančiai žmonių žuvo kitur Indijos vandenyno pakrantėse.

„(Šio trečiadienio drebėjimas) buvo labai baisus, smūgiai atrodė stipresni nei per 2004 metų drebėjimą, – sakė Meredu gyventojas Musmanas Azizas. – Aš taip išsigandau, kad (gali) ateiti cunamis.“

Indonezijos sostinėje Džakartoje prezidentas Joko Widodo sakė nurodęs visoms vyriausybinėms agentūroms dalyvauti gelbėjimo darbuose.

Per drebėjimą panikos apimti gyventojai bėgo iš savo namų, daugelis skubėjo į aukštesnes vietas.

Indonezijoje, kuri yra didžiausias pasaulio salynas, seisminis ir vulkaninis aktyvumas yra didelis, nes šalis yra vadinamajame Ugnies žiede – Ramiojo vandenyno pakrančių srityje, kur susiduria tektoninės plokštės.