Kartu su ES atstovais parengtame dokumente akcentuojamas bendras atsakas į hibridines ir kibernetines grėsmes, pabrėžiama būtinybė geriau koordinuoti valstybių narių turimų karinius ir logistinių pajėgumų naudojimą, kad jie būtų prieinami tiek NATO, tiek ES vykdomoms operacijoms.

Po susitikimo, kuriame dalyvavo ir ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams Federica Mogherini, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas teigė, kad Šiaurės Amerikos ir Europos žemynų saugumas yra susijęs kaip niekada anksčiau, ir nei NATO, nei ES atskirai neturi instrumentų išspręsti visų kylančias problemas.

Įgyvendinant šių metų liepą NATO viršūnių susitikime Varšuvoje priimtus sprendimus dėl glaudesnio dviejų organizacijų bendradarbiavimo, Suomijoje kitąmet bus įsteigtas bendras kompetencijų centras kovai su hibridinėmis grėsmėmis, dar iki šių metų pabaigos numatoma aktyviau derinti veiksmus tarp NATO ir ES operacijų Viduržemio jūroje.

„Esminis NATO ir ES tikslas yra toks pats: taikos bei stabilumo palaikymas ir mūsų piliečių saugumo užtikrinimas“, – antradienį teigė J. Stoltenbergas.