Teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro gegužės mėnesį pateikė apeliaciją, kuria prašoma panaikinti 2015 metų sprendimą neišduoti Lenkijos ir Prancūzijos pilietybes turinčio 83 metų režisieriaus. Pasak ministro, niekas neturėtų būti virš įstatymo.

Šis žingsnis atrodo kaip dalis „moralinės revoliucijos“, kurią katalikiškoje Lenkijoje ėmėsi vykdyti prieš metus į valdžią atėjusi dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybė.

Aukščiausiasis Teismas gali atmesti apeliaciją, taip galutinai užbaigdamas Lenkijos vaidmenį šioje dar nebaigtoje 1977 metų JAV byloje, arba grąžinti klausimą žemesnės instancijos teismui.

Tas teismas galėtų nuspręsti išduoti R.Polanski, bet Lenkijos policija tai galėtų padaryti tik tuo atveju, jeigu jis grįžtų į Lenkiją. Šiuo metu jis gyvena Prancūzijoje, kuri savo piliečių neišduoda.

„Tikimės sprendimo antradienį, bet Teismas visada gali jį atidėti“, – naujienų agentūrai AFP sakė R. Polanski advokatas Jerzy Stachowiczius . Ji atsisakė nurodyti, ar jo klientas pasirodys teisme.

JAV tebesiekia susigrąžinti R.Polanski, kad jam būtų paskelbtas nuosprendis dėl Samanthos Gailey išžaginimo po vienos fotosesijos Los Andžele 1977 metais.

Jis buvo areštuotas S. Gailey pareiškus, kad jis ją apsvaigino ir privertė santykiauti.

Tuo metu jai buvo 13, o kino kūrėjui – 43-eji.

Jis padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl neteisėtų lytinių santykių su nepilnamete – išžaginimo kaip įstatymo nustatyto nusikaltimo, išvengė teismo proceso, bet paskui pabėgo iš šalies išsigandęs sunkios bausmės.

„Dvejopi standartai“

JAV prašymą jį išduoti pateikė 2015 metų sausį.

2015 metų spalį Lenkijos pietuose esančios Krokuvos teismas nusprendė, kad R.Polanski neturėtų būti išsiųstas į JAV. Prokurorai sutiko, kad šis sprendimas buvo „pateisinamas“.

„Jei Lenkija būtų sutikusi su JAV ekstradicijos prašymu, ji būtų pažeidusi p. Polanski teises ir, tuo pačiu, Europos Žmogaus teisių konvenciją“, – tuo metu sakė teisėjas Dariuszas Mazuras.

Krokuvos teismas labai kritiškai įvertino pradinį JAV tyrimą ir nurodė, kad JAV teisėjai bei prokurorai pažeidė „teisingo teismo taisykles“.

Tačiau 2015 metų lapkritį Lenkijoje į valdžią atėjus PiS, teisingumo ministro postą užėmęs Z.Ziobro paskelbė apie šio sprendimo persvarstymą ir sakė norįs „išvengti dvejopų standartų“.

„Jis kaltinamas baisiu nusikaltimu prieš vaiką, vaiko išžaginimu, – sakė Z. Ziobro. – Ar tai reiškia, kad garsus menininkas yra laisvas žaginti ar vykdyti kitus bjaurius nusikaltimus, o koks nors paprastas Vardenis Pavardenis turi būti griežtai nubaustas?“

Romanas Polanskis

Polanski atleista

S. Gailey, kurios pavardė dabar yra Geimer ir kuri turi tris vaikus, 2013 metais išleido knygą apie savo nelemtą susitikimą su R. Polanski ir papasakojo, kad buvo priversta išgerti šampano, kad jai buvo sugirdyta migdomųjų tabletė ir kad tada R. Polanskis ją išžagino. Veiksmas vyko aktoriaus Jacko Nicholsono namuose.

Savo knygoje „Mergaitė: gyvenimas, gyventas Romano Polanski šešėlyje“ (The Girl: A Life Lived in the Shadow of Roman Polanski) ji rašo, kad nejaučia neapykantos režisieriui ir jam atleido.

„Mano šeima niekuomet neprašė, kad Polanski būtų nubaustas. Mes tiesiog norėjome, kad teisinė mašina sustotų“, – rašė ji.

R. Polanski šiuo metu gyvena Prancūzijoje su trečiąja žmona, prancūzų aktore Emmanuelle Seigner, bet dažnai lankosi Lenkijoje.

Tačiau jis taip ir negrįžo į Jungtines Valstijas, nebuvo net 2003 metais atsiimti geriausio režisieriaus „Oskaro“ už dramą apie Holokaustą „Pianistas“ (The Pianist). Šis apdovanojimas yra vienas iš aštuonių jo „Oskarų“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)