Prezidento patarėjas Janis Siksnis naujienų agentūrai BNS sakė, kad R.Vėjuonis pasirašys įstatymo pataisą nepaisydamas Latvijos visuomenėje kilusios sumaišties.

Latvijos švietimo ir mokslo darbuotojų profesinė sąjunga (LIZDA) ir Latvijos švietimo vadovų asociacija paprašė prezidento nepasirašyti prieštaringai vertinamos pataisos ir gražinti ją peržiūrėti Seimui. Šią savaitę suinteresuotosios šalys dalyvavo susitikime ir prezidentas išklausė švietimo darbuotojų pastabas.

Vis dėlto R.Vėjuonis atmetė raginimus grąžinti įstatymo pataisą Seimui po konsultacijų su parlamento komitetais, atsakingais už šią pataisą, ir parlamento teisininkais.

Taip pat prezidentas paragino Seimą atsakingai praktiškai taikyti lojalumo pataisą, kad būtų išvengta bet kokių potencialių problemų ir klaidingo jos aiškinimo.

Latvijos parlamentas priėmė vadinamąsias mokytojų lojalumo švietimo įstatymo pataisas per galutinį svarstymą lapkričio pabaigoje ir nustatė taisykles, kada galima atleisti mokytojus, kurie buvo nelojalūs Latvijos valstybei. Pataisa buvo priimta 56 balsais prieš 35.

Latvijos švietimo ir mokslo ministerija yra anksčiau sakiusi, kad šios pataisos tikslas yra užkirsti kelią grėsmėms, kurios gali kilti nacionaliniams ir viešiesiems interesams, demokratijai, saugumui, taip pat neleisti plėstis Latvijai nelojalių mokytojų ir mokyklų direktorių neteisėtai veiklai.

Šios įstatymo pataisos įsigalios 2017 metų sausio 1 dieną.