Dvi dienas truksiančios pratybos šalia Juodosios jūros pusiasalio yra pirmosios šiai valstybei, ir dar nėra visiškai aišku, kas paskatino jas surengti.

Pratybos vyksta po to, kai praėjusią savaitę Maskva Kryme areštavo šnipinėjimu Ukrainos kariuomenei kaltinamą karį ir apkaltino Kijevą pagrobus du rusų karininkus iš to paties regiono.

Kijevas aiškina, kad Rusija neteisėtai aneksavo Krymą 2014 metų kovą, praėjus vos mėnesiui po provakarietiškos Maidano revoliucijos, kai per gatvės protestus buvo nuverstas ir iš šalies pabėgo tuometis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Kijevas taip pat kaltina Maskvą kurstant jau 31 mėnesį besitęsiantį prorusišką sukilimą Ukrainos rytuose. Šis konfliktas jau pareikalavo beveik 10 tūkst. gyvybių.

Ukrainos kariuomenės atstovas Ukrainos naujienų tinklapiui 112.ua sakė, kad Kijevas tarptautinių įstatymų nepažeidžia.

„Šaudymas jau prasidėjo. Viskas eina pagal planą. Iš Rusijos jokios reakcijos nėra. Ukrainos kariai pasirengę bet kokiai įvykių raidai“, – sakė Karinių oro pajėgų Pietų vadavietės atstovas Vladimiras Kryžanovskis.

Karininkas sakė, kad pratybose dalyvaus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinių ir transporto lėktuvai, zenitinių raketų, ryšių ir bepilotės aviacijos padaliniai. Bus naudojami ir zenitiniai raketų C 300 kompleksai.

V.Kryžanovskis pažymėjo, kad raketos iki Krymo pusiasalio pakrantės prisiartinti gali ne daugiau kaip 30 km.

Ukrainos žiniasklaida trečiadienį spėliojo, kad Rusija norės numušti ukrainiečių raketas vos prasidėjus pratyboms.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovė Mariana Betsa tinklapiui „Ukrainska Pravda“ sakė, kad Kijevas gavo keletą pratyboms nepritariančių „notų ir laiškų iš Rusijos užsienio reikalų bei gynybos ministerijų“.

Tose žinutėse pabrėžiama, kad „bandymai galimai pažeis Rusijos suverenumą ir tarptautinę teisę“, sakė M.Betsa.

Maskva iš pradžių nepatvirtino siuntusi įspėjimo žinutes.

Tačiau Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas dienraščio „Vedomosti“ ketvirtadienio numeriui sakė, kad Rusija iš tikrųjų numuštų raketas, jei jaustų grėsmę.

D.Peskovas nurodė, kad pratybos gali „sukurti pavojingas sąlygas tarptautiniams skrydžiams, kertantiems Rusijos teritoriją ir kaimyninius regionus“.

Ukrainos nacionalinio saugumo tarybos vadas trečiadienį perspėjo, kad toks bauginimas neveiks.

„Grasinimai prieš Ukrainą panaudoti ginklus yra bandymas jau trejus pastaruosius metus Rusijos prieš mus vykdomą hibridinį karą paversti aktyviu karu“, – sakė Oleksandras Turčynovas.

Pratybas taip pat pasmerkė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

"Ukrainos mėginimai naudoti Rusijos oro erdvę, žinoma, yra labai pavojingas precedentas, - naujienų agentūrai "Interfax" sakė užsienio reikalų ministro pavaduotojas Aleksejus Meškovas.

"Deja, visi žinome Ukrainos priešlėktuvinės gynybos istoriją, todėl tokio pobūdžio bandymai sukelia realias problemas paprastiems keleiviams", - pridūrė jis.

Maskva kaltina Ukrainą 2014-ųjų liepą numušus oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 keleivinį lainerį, nors Nyderlandų vadovaujami tarptautiniai tyrėjai nustatė, kad šį lėktuvą numušęs mobilusis raketų kompleksas „Buk“ buvo atgabentas į separatistinio konflikto krečiamą Rytų Ukrainą iš Rusijos.