Anot D. Tusko, Ukraina „tobulai“ atitinka reikiamus standartus ir ateinančiomis savaitėmis ES pareigūnai nustatys, kaip bus įgyvendinta ši bevizio režimo schema. Sprendimas dėl bevizio režimo paskelbtas per Ukrainos ir ES lyderių susitikimą ketvirtadienį Briuselyje.

Bevizė schema leis ukrainiečiams su elektroniniu pasu įžengti į Šengeno zoną be vizos iki 90 dienų trukmės laikotarpiui, įskaitant ir kai kurias ES nepriklausančias šalis, pavyzdžiui, Šveicariją ir Islandiją, tačiau bevizis režimas nebus taikomas vykstant į Didžiąją Britaniją ir Airiją.

„Pastaruosius trejus metus matėme naujos Ukrainos gimimą, tai, kartais griežtų reformų pagalba, stumia į priekį šalies demokratiją ir ekonomiką. Papildoma pagalba iš Europos turėtų padėti Ukrainai stiprinti demokratijos kelią“, – sakė D. Tuskas.

EK pirmininkas teigė, kad visos ES valstybės narės nusprendė, jog Ukraina yra pasiruošusi beviziam režimui ir jis įsigalios iš karto, kai Europos Parlamentas (EP) ir EVT susitars dėl pakeitimų ES vizų politikoje.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka savo piliečiams bevizį režimą į ES žadėjo beveik trejus metus. Po viršūnių susitikimo politikas sakė esąs liūdnas, kad bevizis režimas vis dar nevirto realybe jo šalies piliečiams, tačiau viliasi, kad jis įsigalios iki metų pabaigos.

Susitikimo metu taip pat aptarta korupcija Ukrainoje ir šalies ateitis.