Pokalbis apie Rusijos sienas ir ribas vyko Rusijos geografų asociacijos premijų teikimo ceremonijoje. Minėtosios asociacijos pirmininkas – pats V. Putinas.

V. Putinas buvo supažindintas su penkerių Timofėjumi ir devynerių Miroslavu, kurie jau dalyvavo ne viename konkurse ir žinių olimpiadoje, skirtoje geografijai. Miroslavo Rusijos prezidentas paklausė, kur baigiasi Rusijos ribos. „Rusijos ribos baigiasi prie Beringo sąsiaurio Jungtinėse Valstijoje“, – pradėjo atsakinėti kiek išsigandęs berniukas.

Rusijos prezidentas neleido jam pabaigti ir šyptelėjo: „Rusijos ribos niekur nesibaigia“.

Iš pirmo žvilgsnio beprotiškai skambantys Rusijos prezidento žodžiai iš tikrųjų nėra klaidingi – skirtingai nuo šalies teritorijos, valstybinė siena vizualiai primena nesibaigiančią liniją.
Rusijos geografų asociacija – viena iš seniausių tokių asociacijų visame pasaulyje. Ji įkurta 1845 metais.

Tačiau Rusijos kaimynėms, kurios pajuto augančią Kremliaus karinę galią bei patyrė tiesioginę karinę agresiją, juokeliai iš tos pačios šalies vadovo apie nesibaigiančias Rusijos sienas gali neatrodyti tokie jau nekalti.

Pavyzdžiui, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius, kuris nagrinėja informacinius karus, pabrėžė, kad viena vertus, šį V. Putino pareiškimą galima laikyti kaip jo tradicinę juodojo humoro išraišką.

"Tačiau jis kartu tęsia globalios galios mitologiją. Tai yra galios žinutė, kuri nukreipta Rusijos auditorijai. Tai, kaip tas sienas V. Putinas perbraižo jėga - kaimynams joks humoras", - teigė N. Maliukevičius.

Per pastaruosius aštuonerius metus Rusija panaudojo karinę jėgą iškart keliose pasaulio valstybėse - iš pradžių Gruzijoje 2008 metais, o vėliau prieš Ukrainą, iš kurios karine jėga 2014-siais atplėšė Krymą bei sukėlė karą Pietryčių Ukrainoje.

Galiausiai Rusijos karinė intervencija Sirijoje, kur naudojama strateginė Rusijos ginkluotė sukėlė nerimo visai Europai, mat Kremliaus vykdoma bombardavimų kampanija daugiausiai nutaikyta prieš Vakarų remiamus sukilėlius, besipriešinančius Rusijos remiamam Basharo al-Assado režimui, o ne prieš "Islamo valstybės" teroristus, kaip aiškina Maskva.

Keli Rusijos mokslininkai jau yra iškėlę keistai skambančias teorijas, kad tiek Krymas, tiek Arktis turėtų priklausyti Rusijai, mat yra šios šalies teritorinio šleifo dalis. Be to, Rusijai esą galėtų susigrąžinti Aliaską, kurią XIX a. pardavė JAV. Tiesa, tokių pareiškimų apie nesibaigiančias Rusijos sienas iš tokio rango politiko kaip V. Putinas, net ir juokais iki šiol nebuvo.