„Dėl to, kad ji buvo parlamento narė, jūsų nusikaltimas įgauna papildomą aspektą, kuris reikalauja atitinkamos bausmės“, – sakė teisėjas Alanas Wilkie, skirdamas retą „įkalinimo iki gyvos galvos“ bausmę 53 metų nuteistajam Thomui Mairui.

„Nėra abejonės, kad tai buvo padaryta dėl politinio motyvo palaikymo“, – nurodė jis.

Londono centrinio baudžiamojo teismo prisiekusieji pripažino Th.Mairą kaltu dėl dviejų vaikų motinos nužudymo Berstolo kaime Anglijos šiaurėje. Už Britanijos pasilikimą Europos Sąjungoje agitavusi leiboristė buvo užpulta peiliu ir šaunamuoju ginklu prie bibliotekos birželio 16 dieną, kai atvyko susitikti su rinkėjais.

Teisėjui skaitant nuosprendį, T.Mairas nerodė jokių emocijų.

Anksčiau prisiekusieji teisme išgirdo, kad paleisdamas tris šūvius į parlamentarę ir 15 kartų durdamas jai peiliu T.Mairas šaukė „Britanija – svarbiausia“.

Po nuosprendžio J.Cox sutuoktinis Brendanas sakė, kad šis nužudymas buvo „politinis poelgis ir teroristinis išpuolis“.

„Mums visiškai neįdomus jo kaltininkas, mes tiesiog jaučiame jam gailestį, – pridūrė jis. – Jai rūpėjo visi, ją vedė ne jos ego, o troškimas padėti kitiems“.

Apieškoję Th.Mairo namus Berstolo kaime tyrėjai rado didžiulę krūvą knygų apie Vokietijos karinę istoriją, holokaustą, nacių rasizmo teoriją, taip pat Vokietijos trečiojo reicho atributikos.

Paaiškėjo, kad internete Th.Mairas domėjosi ultradešiniaisiais, skaitė leidinį „Occidental Observer“, ieškojo informacijos apie J.Cox tviteryje ir Vikipedijoje. Į paieškos laukelį jis buvo įvedęs klausimą: „ar 22 kalibro užtenka žmogui nužudyti vienu šūviu į galvą?“.

Th.Mairas teisme atmetė jam pateiktus kaltinimus dėl J.Cox nužudymo, šaunamojo ginklo neteisėto laikymo su ketinimu įvykdyti kriminalinį nusikaltimą, šaltojo ginklo nešiojimosi, tačiau buvo pripažintas kaltu dėl visų iš jų.

Teismo salėje buvo J.Cox tėvai ir sesuo.

Th.Maurui pulti politikę mėginęs sukliudyti 77 metų Bernardas Carter-Kenny (Bernardas Karteris Kenis) buvo peiliu durtas į pilvą, bet liko gyvas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)