Ankstesnis susitarimas, pasirašytas vyriausybės ir FARC – Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų, buvo atmestas referendume.

Dėl naujos sutarties referendumas nebus organizuojamas – ji bus pateikta tvirtinti Kongresui.

Praėjusį mėnesį rinkėjai referendume netikėtai atmetė pirmąjį vyriausybės ir FARC susitarimą.

Susitarimo šalininkai vylėsi, kad jis pagaliau užbaigs paskutinį didelio masto ginkluotą konfliktą Vakarų pusrutulyje. Tuo tarpu sutarties kritikai piktinosi, kad sutartis yra pernelyg švelni FARC atžvilgiu.

„Vyriausybės ir FARC delegacijos sutarė pasirašyti galutinį susitarimą užbaigti konfliktą ir įtvirtinti ilgalaikę bei tvirtą taiką“, – rašoma antradienį abiejų pusių derybininkų išplatintame pareiškime.

Apie naują vyriausybės ir FARC susitarimą buvo paskelbta lapkričio 12 dieną.

Taikos sutarties pasirašymo ceremonija įvyks 11 val. (18 val. Lietuvos laiku) Kolumbo teatre Bogotoje.

Vėliau susitarimas bus pateiktas Kongresui.

„Rengiame tam reikalingas procedūras“, – nurodė derybininkai.

1964 metais prasidėjęs pilietinis karas nusinešė 260 tūkst. gyvybių, 6,8 mln. gyventojų privertė palikti savo namus, o dar 45 tūkst. žmonių dingo.

Į konfliktą įsitraukė kelios kairiųjų sukilėlių grupuotės ir dešiniojo sparno partizanai. Smurtą šalyje, kuri yra didžiausia kokaino gamintoja pasaulyje, kurstė ir narkotikų karteliai.

Trys ankstesni taikos procesai buvo nesėkmingi.

Tačiau po didžiulio masto armijos puolimo 2006–2009 metais, kuriam vadovavo tuo metu gynybos ministro pareigas ėjęs dabartinis prezidentas Juanas Manuelis Santosas, nusilpęs FARC judėjimas sutiko sėsti prie derybų stalo.

Praėjus kelioms dienoms po to, kai rinkėjai referendume atmetė pirmąjį taikos susitarimą su marksistų sukilėliais, J.M.Santosas pelnė Nobelio taikos premiją už pastangas nutraukti pusę amžiaus jo šalį krečiantį konfliktą.