Pirmadienį Ukrainoje buvo minimos gatvės protestų, per kuriuos 2014 metų vasarį buvo nuverstas Rusijos palaikomas buvęs šalies prezidentas, pradžios trečiosios metinės.

Taikius ir daugiausia linksmus dienos renginius vakare pakeitė nacionalistų eitynės, per kurias Rusijos banko „Sberbank“ Kijevo padalinys buvo apmėtytas buteliais su padegamuoju skysčiu ir apiplėštas.

Eitynių dalyviai taip pat degino padangas Maidano aikštėje – provakarietiškos Maidano revoliucijos, per kurią žuvo daugiau nei 100 civilių ir maždaug 20 riaušių policijos pareigūnų, lopšyje.

Aktyvistai „naikino baldus ir, kaip manoma, išsinešė dalį biuro įrangos“, – sakoma Kijevo policijos pranešime.

„Sberbank“ padalinio Kijeve atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad dėl bankui padarytos žalos antradienį jis buvo uždarytas, tačiau per išpuolį banko darbuotojai nenukentėjo.

Protestuotojai taip pat nusitaikė į judėjimo „Ukrainos pasirinkimas“ lyderį Viktorą Medvedčuką, kurį Kijevas laiko artimu Rusijos sąjungininku dėl jo glaudžių asmeninių ryšių su V.Putinu.

V.Medvedčukas, kuris nuo 2002 iki 2005 metų buvo Kremliaus remto prezidento Leonido Kučmos administracijos vadovas, 2012 metais Ukrainos žiniasklaidai sakė, kad V.Putinas yra vienos jo dukterų krikštatėvis.

Pasak policijos pareigūnų, riaušininkai išdaužė V.Medvedčuko biuro langus judėjimo būstinėje ir „į vidų priėmė dūminių bombą, kurios sukėlė gaisrą“.

„Ukrainos pasirinkimas“ antradienį paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad biurą šturmavo tūkstantis „fašistinių jaunuolių“.

Jame taip pat sakoma, kad judėjimas pasisako už taiką Ukrainoje ir ragina „tarptautinę bendruomenę tinkamai įvertinti šią radikalų ataką“.

V.Medvedčukas šiuo metu yra vienas iš derybininkų, kurie tariasi dėl belaisvių paleidimo prorusiškame separatistiniame konflikte, nusinešusiame beveik 10 tūkst. gyvybių Ukrainos rytinėje dalyje.