Planuojama patiesti raudoną kilimą oficialaus vizito į JK atvyksiančiam D. Trumpui ateinančių metų vasarą, rašo „The Times“, o oficialų jam skirtą kvietimą su pasiūlymu viena iš pirmųjų apsilankymų užsienio šalyse vizito vietų pasirinkti būtent JK ketinama išsiųsti jau po sausio 20 d. įvyksiančios D. Trumpo inauguracijos.

Manoma, kad diskusijos tarp JK atsakingųjų asmenų ir D. Trumpo komandos turėtų prasidėti neilgai trukus, siekiant užtikrinti, kad vizito data būtų pasirinkta ateinančių metų birželio ar liepos mėn. Karalienė Elžbieta II taip pat išsiųs pasveikinimą D. Trumpui inauguracijos proga.

Šių ketinimų detales atskleidė du ministrai ir vienas Dauning Strytui artimas aukšto rango valdininkas, patvirtinęs informaciją dėl D. Trumpo vizito į JK 2017 m.

D. Trumpas jau laukia šio kvietimo ir džiaugsmu dėl laukiančio susitikimo su karaliene prieš savaitę pasidalino savo namuose Niujorke su Nigelu Farage‘u ir kitais „Brexit“ šalininkais Arronu Banksu, Andy Wigmore‘u ir Raheemu Kassamu.

„Jis to nekantriai laukia, - patikino vienas iš N. Farage‘o komandos narių. – Jis yra tikras anglofilas. Jis labai to laukia. Jo velionė motina Mary labai mylėjo karalienę. Jis džiaugėsi, kad ją galės sutikti ir teigė nekantraujantis, kada gi vyks į Angliją.“

Pasiūlymas D. Trumpui susitikti su karaliene ir vakarieniauti Vindzoro pilyje leis ministrui pirmininkui aplenkti N. Farage‘ą – JK politiką, kurį šią akimirką D. Trumpas pažįsta geriausiai. „Vyriausybė nusprendė, kad jų slaptas ginklas – pasiūlyti D. Trumpui ankstyvą susitikimą su karaliene, jo ir jo žmonos Melanios apsilankymą Vindzoro pilyje“, - patikino su situacija susipažinęs šaltinis.

„Karalienė yra pagrindinis asmuo. Ji – ne slaptas ginklas, o didžiausias viešas ginklas. N. Farage‘as nublanksta prieš karalienę.“ – patikino kitas šaltinis iš ministrų kabineto. D. Trumpas prieš dešimt dienų kalbėjęsis su JK ministre pirmininke Theresa May sakė, kad jo motina Scot buvo tikra karalienės gerbėja ir paprašė perduoti nuoširdžiausius linkėjimus monarchei.

Aukščiausio rango vyriausybiniai šaltiniai patvirtina, kad kvietimas D. Trumpui atvykti į JK – vienas iš Th. May punktų sąraše, kurį ji ketino aptarti kalbėdamasi telefonu su juo. Be jokios abejonės, be Dauning Stryto ir Bakingamo rūmų palaiminimo šis punktas į Th. May sąrašą įtrauktas nebūtų. Vieno aukšto rango valdininko teigimu, šio kvietimo detalės nėra atskleidžiamos laikantis protokolo, nes Th. May su B. Obama po kelių dienų susitiks Berlyne.

„Žinau, kad yra planų dėl oficialaus vizito, - patvirtino valdininkas. – Jie nenori to sakyti, nes būtų parodyta nepagarba B. Obamai, tačiau kai tik įvyks D. Trumpo inauguracija, viskas vyks greitai. Londonas vasarą tampa itin patrauklia vieta apsilankyti, taigi toks bus pirmasis siūlymas.“ Bakingamo rūmų atstovas leido aiškiai suprasti, kad galutinis sprendimas bus priimtas Dauning Stryte. „Oficialūs užsienio valstybių vadovų vizitai organizuojami vadovaujantis vyriausybės nurodymais“, - patikino jis.

JK nori D. Trumpą palenkti į savo pusę tam, kad užsitikrintų prekybinę sutartį su JAV po britų pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES). Dar šie planai dėl vizito skirti formuoti D. Trumpo vertinimą dėl NATO, Sirijos ir kitų svarbių užsienio politikos aspektų.

Leidinys „The Sunday Times“ praėjusią savaitę atskleidė, kad JK ambasadorius Vašingtone seras Kimas Darrochas paaiškėjus, kad JAV prezidento rinkimus laimėjo D. Trumpas, išreiškė nuomonę, kad pastarasis bus atviras išorinei įtakai.

B. Obama su JK karaliene Elžbieta II ir Edinburgo hercogu Vindzoro pilyje pietavo balandžio mėn., o JK vykstant referendumo dėl išstojimo iš ES kampanijai, pareiškė, kad JK liks eilės gale, turėdamas omenyje prekybos sutartį, jei būtų nubalsuota už pasitraukimą iš ES.

D. Trumpo nuomonė šiuo klausimu kitokia – jis aiškiai leido suprasti, kad pasisako už sutarties su JK išsaugojimą. Praėjusį savaitgalį savo lankytojams iš JK jis sakė, kad labai gerai pasikalbėjo su ministre pirmininke ir nori su ja plėtoti gerus santykius. „Panašu, kad ji – puiki ledi“, - teigė D. Trumpas.

Tiesa, Th. May svarsto galimybę nuvykti į Vašingtoną dar iki šių metų pabaigos, o JK užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas siunčia savo patarėjus į JAV jau ateinančią savaitę, kur jie susitiks su D. Trumpo komanda ir naujai skiriamu viceprezidentu Mike’u Pence’u. Pats B. Johnsonas žada nuvykti į JAV iki Kalėdų.