Tuometinis Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis ir jo žmona Maria buvo tarp 96 žmonių, daugiausia aukšto rango Lenkijos pareigūnų, 2010 metų balandžio 10 dieną žuvusių per lėktuvo katastrofą prie Smolensko Rusijos vakaruose.

„Jeigu Rusija nori iš mūsų pagarbos ir pragmatiškumo – tai to paties tikimės iš jų“, – sakė W. Waszczykowski Lenkijos naujienų agentūrai PAP.

Rusijos prezidentas Vladimiras „Putinas sako, kad jis yra pasiruošęs padaryti viską (dialogui atkurti). Mano atsakymas yra toks: nereikia daryti visko, tik pradėkite nuo „Tupolev 154“ liekanų sugrąžinimo ir panaikinkite ekonomines sankcijas Lenkijai“, kalbėjo ministras.

Dvišaliai santykiai tarp šalių tebėra įtempti po katastrofos ir 2014 metais Rusijos įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos, dėl kurios ES įvedė sankcijas Rusijai.

Atsakydamas Kremlius ėmėsi priemonių prieš ES valstybes, ypač prieš Lenkijos žemės ūkio produkcijos importą.

Varšuva ne kartą prašė Maskvos perduoti jai lėktuvo liekanas ir vadinamąsias juodąsias dėžes, tačiau Rusija atsisako tai padaryti.
Lenkijos delegacija vyko į ceremoniją netoli Smolensko esančiame Katynės miške pagerbti tūkstančius lenkų armijos karininkų, kuriuos 1940 metais nužudė sovietų slaptoji policija. Savo atsakomybę už tas žudynes Kremlius neigė iki 1990 metų.

Lėktuvo liekanos ne tik turi simbolinę prasmę Varšuvai, bet kartu yra svarbus įkaltis, kuris galėtų padėti atskleisti šios katastrofos priežastis.

Ankstesnė Lenkijos liberalų vyriausybė dėl katastrofos kaltino prastas oro sąlygas ir lenkų pilotų bei rusų skrydžių kontrolierių klaidas.

Tačiau 2015 metų lapkritį į valdžią atėjusios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vadovaujama vyriausybė atmetė šias išvadas kaip numanomo sąmokslo priedangą ir pradėjo savo tyrimą.

Šią savaitę Lenkijoje pradėta buvusio valstybės vadovo palaikų ekshumacija. Prokurorai nori patikrinti, ar palaikai buvo teisingai identifikuoti, ir ieškoti sprogmenų arba degimo pėdsakų, nes PiS) nuomone, prieš lėktuvo katastrofą jame galėjo kilti gaisras.