Pasak šiai operacijai vadovavusio Irako sausumos pajėgų vado pavaduotojo generolo majoro Dhiaa al Saadi, džihadistai beveik visiškai sunaikino šio senovinio asirų miesto archeologinių kasinėjimų vietą. Dar prieš asmeniškai tai pamatydamas karininkas sakė per radiją išgirdęs, kad „jos nebėra“.

Irako pajėgoms tęsiant Mosulo atsiėmimo operaciją, greičiausiai paaiškės, kad sunaikinta ir daugiau saugomų kultūros paveldo objektų, pridūrė D.al Saadi.

Irako kariai į Nimrudą įsiveržė sekmadienį. Tai buvo viena reikšmingiausių vyriausybės pajėgų pergalių per kelias pastarąsias dienas.

Nimrudas, vienas iš asirų epochos perlų, buvo įkurtas XIII a. prieš Kristų prie Tigro upės ir tapo Asirijos imperijos sostine. Jo valdovai statė prabangius rūmus ir paminklus, jau ilgiau nei 150 metų traukiančius archeologus iš viso pasaulio.

Praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje Nimrudo karališkose kapavietėse archeologų rasti lobiai yra laikomi vienu reikšmingiausių XX amžiaus archeologinių radinių.

Pasak vyriausybės, 2014 metų liepą Nimrudą užėmę džihadistai po metų visiškai sunaikino kapavietes.

Manoma, kad IS kovotojų ir Irako vyriausybę palaikančių pajėgų susirėmimai gali neaplenkti senovinės Hatros, kovojant su džihadistais dėl Tal Afaro miesto, iš kurio matosi Mosulo vakarinės prieigos.

Senovinis Ninevijos miestas taip pat yra Mosulo link besiveržiančių pajėgų kelyje.