„Vladimiras Putinas išleido įsaką dėl Uliukajevo atleidimo iš pareigų“, – sakė D. Peskovas, dar pažymėdamas, kad prezidentas „prarado pasitikėjimą“ šiuo ministru.

Skirtas namų areštas

Rusijoje antradienį ekonomikos ministrui Aleksejui Uliukajevui skirtas namų areštas dviem mėnesiams, nes jis įtariamas paėmęs 2 milijonų JAV dolerių kyšį, kai buvo sudaromas sandoris, kuriame dalyvauja ir valstybės valdoma naftos milžinė „Rosneft“.

A. Uliukajevas yra aukščiausio rango pareigūnas, sulaikytas dėl įtarimų korupcija nuo pat 2000 metų, kai prezidentu tapo Vladimiras Putinas; šis sulaikymas sužadino spėliojimus, ar tik nėra ši bylas susijusi su kova dėl valdžios šalies viduje.

Teisėjas Arturas Karpovas Maskvos Basmano rajono teisme nurodė, kad 60 metų ministrui skiriamas namų areštas jo gyvenamojoje vietoje Rusijos sostinės pietvakariuose iki sausio 15 dienos, kol vyksta tyrimas.

Antradienį Tyrimų komitetas pareiškė, kad A.Uliukajevas „neteisėtai reikalavo“ atlyginimo už tai, kad būtų patvirtinta, jog „Rosneft“ už 5,2 mlrd. JAV dolerių įsigijo mažesnės naftos pramonės grupės „Bašneft“ kontrolinį akcijų paketą.

Tyrėjai kaltina A. Uliukajevą „grasinimu pasinaudoti savo ministro galiomis ir sutrukdyti bendrovės veiklą ateityje“.

Anksčiau išplatintame Tyrimų komiteto pranešime rašoma, kad ministras sulaikytas per Federalinės saugumo tarnybos (FSB) – KGB įpėdinės – operaciją.

„Uliukajevas sulaikytas su įkalčiais, kai paėmė kyšį. Kalbama apie pinigų prievartavimą ir grasinimus „Rosneft“ atstovams“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Tyrimų komiteto atstovės Svetlana Petrenko.

Tačiau pranešime nenurodoma, kas įteikė kyšį A. Uliukajevui.

Buvęs parlamentaras Genadijus Gudkovas, aktyvus Kremliaus kritikas, seniau tarnavęs KGB, sakė, kad tai esąs kovos už valdžią aukštu lygiu rezultatas.

Pasak jo, „tai ne kova su korupcija, o įnirtinga vidinė kova už įtaką, finansų srautus ir postus“.