Puolimas prasidėjo praėjus kelioms valandoms nuo Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir išrinktojo Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo pokalbio telefonu apie padėtį Sirijoje; jiedu „pritarė, kad būtina suvienytos pastangos kovoje su pagrindiniu priešu: tarptautiniu terorizmu ir ekstremizmu“.

JAV prezidento Baracko Obamos administracija daug mėnesių mėgino vesti derybas dėl ugnies nutraukimo Alepe, kuris atsidūrė prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) ir jį nuversti siekiančių sukilėlių pajėgų susirėmimų centre. Kartu su sukilėliais kovoja ir anksčiau su „al Qaeda“ susijusi vietos grupuotė, tačiau grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistų Alepe nėra.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu antradienį susitikęs su V.Putinu sakė, kad šioje operacijoje dalyvauja Viduržemio jūros rytuose dislokuoto Rusijos lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“ aviacijos grupė. Rusijos karo lėktuvai bombarduos amunicijos sandėlius, kovotojų apmokymo stovyklas ir ginklų gamyklas sukilėlių kontroliuojamoje Idlibo provincijoje ir centrinėje Homso provincijoje, patikslino ministras, nors Alepo nepaminėjo.

Tačiau aktyvistai pranešė apie aviacijos smūgius visuose trijuose rajonuose. Rusijos karo lėktuvai nuo Viduržemio jūros atakavo Alepo ir Idlibo provincijų rajonus, pranešė Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR). Taip pat buvo bombarduoti trys Alepo miesto rajonai, informavo SOHR. Apie aukas kol kas nepranešta.

Vienas rytinėje Alepo dalyje esančių aktyvistų Baraa al-Halaby trumposiomis žinutėmis informavo, kad rytinę Alepo dalį lėktuvai atakavo raketomis, sraigtasparniai mėtė sprogmenų prikrautas statines.

„Žmonės yra išsigandę. Bombardavimas yra intensyvus“, – rašė B. al-Halaby.

Spalio viduryje Rusija pažadėjo kelioms savaitėms nutraukti mirtinus aviacijos smūgius rytiniame Alepe, kad sukilėliai ir jų šalininkai galėtų pasitraukti iš miesto. Sukilėliai atsisakė priimti šį pasiūlymą, o Jungtinėms Tautoms nepavyko susitarti dėl humanitarinės pagalbos pristatymo į vyriausybės pajėgų apsiaustyje atsidūrusį rajoną.

Šeštadienį vyriausybės pajėgos atrėmė sukilėlių puolimą vakarinėje Alepo dalyje, kuriuo buvo siekiama pralaužti opozicijos kontroliuojamų rytinių rajonų apsiaustį. Susirėmimai Alepe vyksta nuo 2012 metų.

Vyriausybės pajėgų apsiaustame mieste yra įstrigę maždaug 275 tūkst. žmonių, kurie, beveik nesiliaujant bombardavimui, humanitarinės pagalbos nesulaukia nuo liepos mėnesio.

Tuo metu Ženevoje dvi Jungtinių Tautų (JT) agentūros pranešė, kad maisto gamyba Sirijoje rekordiškai susitraukė, todėl dar daugiau žmonių gali būti priversti palikti savo namus dėl penkerius su puse metų vykstančio karo.

Remiantis JT Pasaulio maisto programa (WFP) ir Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO), augančios kainos, blogos oro sąlygos, nestabili padėtis ir trąšų bei sėklų trūkumas gali priversti dalį ūkininkų visiškai nutraukti savo veiklą.

Antradienį paskelbtoje bendroje ataskaitoje sakoma, kad 2015-2016 metais dirbamos žemės plotai buvo mažiausi per visus laikus vyriausybės, etninių kurdų ir opozicijos kontroliuojamuose rajonuose. Trūksta informacijos apie padėtį „Islamo valstybės“ kontroliuojamuose rajonuose, sakė WFP atstovė Bettina Luescher.

Pasak FAO regioninio atstovo Abdessalamo Ouldo Ahmedo, 80 proc. namų ūkių jaučia maisto ir pinigų jam įsigyti stygių.