Kariniais sraigtasparniais pradėti evakuoti pirmieji iš 1,2 tūkst. turistų, įstrigusių pakrantės miestelyje Kaikūroje, kuris labiausiai nukentėjo per dviejų gyvybių pareikalavusį pirmadienio nakties drebėjimą.

Pareigūnai sakė, kad prie operacijos prisidės JAV ir Japonijos kariškiai.

Didžiulės nuošliaužos blokavo į Kaikūrą vedančius kelius ir geležinkelius. Policija pranešė, kad trūksta vandens, elektra tiekiama su pertraukomis, o šimtai žmonių glaudžiasi evakuacijos centruose.

Kaikūroje gyvena 2 tūkst. žmonių, bet į šį miestelį atvyksta daug turistų, daugiausia – žygeivių iš užsienio, kuriuos vilioja populiarūs banginių stebėjimo kruizai.

Ministras pirmininkas Johnas Key sakė, kad saugus turistų išvežimas yra pagrindinis prioritetas ir kad keturi oro pajėgų sraigtasparniai pradėjo skraidinti juos į netoliese esantį Kraistčerčą. Evakuoti turistus padeda ir daug civilinių sraigtasparnių.

Karinis laivas „HMNZS Canterbury“ taip pat plaukia ten ir pasiekęs Kaikūrą, tikriausiai – trečiadienį, paims šimtus žmonių.

J.Key apskaičiavo, kad drebėjimo padarinių likvidavimui reikės milijardų dolerių, bet sakė, kad pirmiausia reikia nugabenti į Kaikūrą taip reikalingas atsargas.

„Daugiau vandens ir maisto, daugiau cheminių tualetų, ... turistų išvežimas ir tada, galiausiai, didieji valymo darbai“, – sakė jis Naujosios Zelandijos televizijai TVNZ.

1 200 pakartotinių požeminių smūgių

Gynybos pajėgos pranešė, kad transportinis lėktuvas „C-103 Hercules“ yra pasirengęs nugabenti atsargas, o pareigūnai nurodė, kad buvo priimtas JAV karinio jūrų laivyno pasiūlymas atsiųsti du sraigtasparnius „MH-60“, taip pat – Japonijos pasiūlyta pagalba, dėl kurios tikslaus pobūdžio dar tariamasi.

Oklande atostogavęs Davidas Fouldsas sakė, jog jaučia palengvėjimą galėdamas išvykti iš Kaikūros po sunkaus išbandymo.

„Pamanėme, kad kažkokie žmonės purto automobilį, nežinojome, kas tai, – pasakojo jis naujienų agentūrai AFP. – Automobilis šokinėjo aukštyn ir žemyn. Mirtinai išsigandau.“

Drebėjimas buvo vienas galingiausių, kada nors užregistruotų šioje Ramiojo vandenyno pietuose esančioje seismiškai aktyvioje šalyje. Požeminiai smūgiai buvo užfiksuoti iškart po vidurnakčio vietos laiku, o jų epicentras buvo netoli Kaikūros.

Gelbėjimo ir valymo darbams trukdė pakartotiniai požeminiai smūgiai, kurių užregistruota daugiau kaip 1 200, smarkus lietus ir vėjas.

Tačiau gyvenimas už labiausiai nukentėjusios zonos ribų pamažu grįžta į normalias vėžes: vėl atidaromi keliai, atnaujintas elektros tiekimas.

Drebėjimas sukėlė daugybę žemės nuošliaužų, kurios užpylė vieną pagrindinių kelių ir deformavo geležinkelio liniją, kuri buvo nustumta 10 m į šoną.

Keliuose atsivėrė didžiuliai plyšiai, kai kurie namai buvo nuplėšti nuo pamatų.

Naujosios Zelandijos geologinių pavojų stebėjimo tarnyba „GeoNet“ pranešė, kad per žvalgymo skrydžius buvo pastebėta 80-100 tūkst. nuošliaužų.

„Žemės nuošliaužos, kurios susidarė dėl žemės drebėjimo, tebėra pavojingos. Jos gali bet kuriuo metu pajudėti“, – sakoma tarnybos perspėjime gyventojams.

Praleistas Trumpo skambutis

Vienas žmogus žuvo sugriuvusioje istorinėje sodyboje Kaikūroje, o antras – atokiose valdose už 150 km į šiaurę nuo Kraistčerčo.

Pasak ekspertų, žuvusiųjų skaičius palyginti nedidelis yra todėl, kad žemės drebėjimo epicentras buvo retai apgyvendintame rajone, ir dėl to, kad jis įvyko naktį, žmonėms esant savo namuose.

Drebėjimas buvo juntamas beveik visoje šalyje; smarkiai purtė ir sostinėje Velingtone už maždaug 250 kilometrų.

Stichinė nelaimė sužadino skausmingus gyventojų prisiminimus netoliese esančiame Kraistčerče, kurį prieš penkerius metus nuniokojo 6,3 balo drebėjimas, pareikalavęs 185 gyvybių.

Netrukus po drebėjimo Pietų salos pakrantės miestuose ir rytinėje Šiaurės salos pakrantėje buvo įjungtos cunamio pavojaus sirenos; policininkai ir gelbėtojai, evakuodami žmones iš pajūrio valdų, ėjo nuo durų prie durų.

Už nepaprastųjų situacijų valdymą atsakinga Civilinės gynybos ministerija iš pradžių perspėjo dėl „pragaištingo cunamio“, kurio bangų aukštis gali siekti 5 metrus, bet šios prognozės nepasitvirtino.

J. Key pirmadienį praskrido virš drebėjimo epicentro ir sakė, kad jį sukrėtė „visiškas nuniokojimas“.

Naujosios Zelandijos lyderis pripažino esąs susirūpinęs, kad turizmas, kuris šaliai atneša daugiausiai eksporto pajamų, nukentės, visame pasaulyje išplatinus padarytos žalos nuotraukas.

„Žmonės nerimauja dėl žemės drebėjimų“, – sakė jis ir pridūrė, kad daugelis pasaulio lyderių paskambino jam ir pareiškė užuojautą.

Tačiau per chaosą po žemės drebėjimo jis praleido JAV išrinktojo prezidento Donaldo Trumpo skambutį.

„Aš jo neišgirdau. Buvo beprotiškas metas“, – sakė J. Key.

„Žiūrėkit, jis bando užmegzti kontaktą ir tai įvyks gana greitai ... Laikysiu telefoną įjungtą“, – pridūrė ministras pirmininkas.