J. Diehlas žada du rimtus egzaminus, kurių rezultatai parodys, kuria kryptimi juda D. Trumpas. Pirma, svarbu, ką D. Trumpas skirs į aukščiausius postus JAV nacionalinio saugumo srityje. Potencialūs D. Trumpo suvaldytojai tikisi, kad tai bus patyrę asmenys, tokie kaip Bobas Corkeris, Stephenas Handley ar Davidas Petraeusas. Vis dėlto D. Trumpas linksta ekscentriškųjų savo bičiulių kandidatūrų link.
Tiesa, remiantis tam tikra pateikiama informacija, Newtas Gingrichas pareiškė nenorintis tapti valstybės sekretoriumi.

„Vis tik Rudolphas Giuliani, kuris, remiantis sklandančiais gandais, nori šio posto, nieko nesupranta apie tarptautinius santykius, o atsargos generolas Michaelis Flynnas, kaip įtariama, yra Rusijos marionetė (kartą jis sėdėjo šalia Rusijos prezidento Vladimiro Putino per vakarienę, kai į Maskvą buvo atvykęs skaityti mokamos paskaitos).

„Antru rimtu egzaminu taps D. Trumpo elgesys su V. Putinu, - straipsnio autorius dalinasi prognozėmis ir mėgina nuspėti, kodėl priešrinkiminės kampanijos metu D. Trumpas gynė V. Putiną. – Galbūt jis paprasčiausiai nusilenkia prieš V. Putino kaip valdytojo galią? Arba jaučiasi jam skolingas už įsilaužimą į Demokratų partijos elektroninį paštą ar rusų investicijas į jo verslą?“

J. Diehlo manymu, V. Putinas paprašys atšaukti sankcijas ir sudaryti JAV ir Rusijos aljansą, skirtą Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui paremti. Jei D. Trumpas sutiks, bus aišku, kad pasaulinė santvarka keičiasi. „Jei D. Trumpas išduos tvirtą palaikymą Ukrainai, NATO šalių lyderiai, pradedant A. Merkel, bus nusilpninti ir įžeisti, o mažos Centrinės Europos valstybės suskubs sukirsti rankomis su V. Putinu. Jei neseniai priimtas sprendimas didinti NATO pajėgas, skirtas sulaikyti Rusijos agresiją Baltijos šalyse, bus atšauktas, grius ir Aljansas.“ – samprotavo apžvalgininkas.

Jei JAV suartės su Rusija dėl Sirijos, jos neteks sąjungininkų sunitų – Saudo Arabijos ir Jordanijos, kurios savo ruožtu vertina Sirijos pilietinį karą kaip netiesioginį susirėmimą su Iranu. „D. Trumpas su panieka žvalgė į kai kuriuos šiuos sąjungininkus, tačiau norėdamas sutriuškinti „Islamo valstybę“ jis pasitelkti jų pagalbą. Izraelis taip pat nori, kad JAV aljansas su sunitų valstybėmis atgimtų“, - teigia straipsnio autorius.

Jo teigimu, kai D. Trumpas pradės analizuoti šiuos painius klausimus, sužinosime, koks likimas laukia pasaulinės JAV lyderystės, - lėta erozija, vykusi pastaraisiais metais, ar staigus žlugimas.