Žiauri likimo ironija: kad būtų užtikrintas sklandus valdžios perdavimas, Amerikos prezidentas, per rinkimų kampaniją uoliai kritikavęs respublikonų kandidatą, šiam netikėtai laimėjus dabar turi pasistengti įtikinti sąjungininkus Europoje, kad JAV demokratijos ateitis išliks saugi netgi vadovaujant prezidentui D. Trumpui.

„Manau, ši kelionė buvo sumanyta tiesiog suteikti visiems tam tikrą padrąsinimą, kad mes atlaikėme šią kampaniją ir visa tai sėkmingai užbaigsime, – sakė Vašingtone įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro ekspertė Heather Conley. – Tiesiog dabar turime kitokį scenarijų.“

Skambias frazes pamėgęs populistas, kurio pergalė prieš demokratę Hillary Clinton beveik visiems buvo staigmena, sukėlė didelį susirūpinimą europiečiams.

Jis kėlė klausimą, ar svarbiausi Amerikos aljansai, tarp jų NATO, nėra atgyvenos. D. Trumpo pareiškimas, kad pranešimai apie pasaulinį klimato šiltėjimą yra „išsigalvoti perspėjimai“ sukėlė nuogąstavimų, ar bus įgyvendinta Paryžiaus klimato sutartis. Jis taip pat griežtai kritikavo sunkiai iškovotą Vašingtono ir penkių kitų galingųjų šalių susitarimą su Iranu dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos.

D. Trumpo požiūris į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną taip pat smarkiai neramina Europą, ypač Rytų Europos valstybes. Niujorko nekilnojamojo turto magnatas yra pareiškęs, kad Kremliaus vadovas yra „daug didesnis lyderis negu buvo mūsų prezidentas“.

Esama ir kitų nuogąstavimų dėl Amerikos būsimosios užsienio politikos, o daugelis Europos Sąjungos šalių ruošiasi sukrėtimams, kurių gali sukelti respublikonų kandidato pergalė.

„Jie labai nerimauja, kad tie patys populistiniai, nacionalistiniai pareiškimai“, D.Trumpo skelbti apie imigraciją ir prekybą Amerikoje, gali dar labiau įaudrinti „labai stiprias politines sroves Europoje“, aiškino H. Conley.

Pasak jos, keliose Europos šalyse artėja svarbūs rinkimai – tarp jų Prancūzijos prezidento rinkimai ateinantį pavasarį.

Antradienį į Graikiją atvyksiantis B. Obama šioje šalyje lankysis pirmąkart. Jis susitiks su prezidentu Prokopiu Pavlopulu ir premjeru Aleksiu Cipru.

Atėnų centre bus smarkiai sustiprintos saugumo priemonės: gatvėse budės tūkstančiai policininkų ir bus kelioms valandoms sustabdytas eismas.

Valstybės tarnautojai, komunistai, kraštutinių kairiųjų grupuotės ir anarchistai planuoja surengti demonstracijų per B. Obamos vizitą sostinėje.

Populizmo šaknys

Per itin simbolinį vizitą B. Obama trečiadienį aplankys Atėnų Partenoną, vėliau pasakys kalbą apie globalizacijos iššūkius, tikriausiai sulauksiančią didelio atgarsio.

Jo patarėjai ragino atkreipti dėmesį ne tik į JAV prezidento rinkimų rezultatus, bet ir ne mažiau stulbinamą Didžiosios Britanijos žmonių pasirinkimą, kad jų šalis turi palikti Europos Sąjungą. Pasak jų, B.Obama savo kalboje išsakys minčių apie priežastis, kodėl daugybei žmonių pasaulyje atrodo, kad „priiminėjami sprendimai, kurių jie negali valdyti“.

Rugsėjį, per patį JAV prezidento rinkimų kampanijos įkarštį, B.Obama sakė kalbą Jungtinėse Tautose ir ragino pasaulio lyderius atkreipti dėmesį į didėjantį žmonių nusivylimą, kurstantį populistinius judėjimus. Jie perspėjo nepasiduoti „bedvasiui kapitalizmui, nešančiam naudą tik saujelei išrinktųjų“.

„Praėjus 25 metams nuo šaltojo karo pasaulis yra mažiau smurtingas ir labiau klestintis, – tąsyk sakė jis. – Ir vis dėlto apstu netikrumo ir nesantaikos.“

„Šis paradoksas apibrėžia mūsų dienų pasaulį“, – pažymėjo JAV vadovas ir pridūrė, kad pasaulis, kuriame 1 proc. žmonių rankose yra sukaupta tiek pat turto, kiek turi visi kiti 99 procentai, niekada negali būti stabilus.

Per savo šeštąjį vizitą Vokietijoje nuo atėjimo į valdžią 2009 metais prezidentas demokratas susitiks su kanclere Angela Merkel, viena artimiausių savo partnerių užsienyje, sakė JAV nacionalinio saugumo patarėjas Benas Rhodesas.

Kitą dieną po D. Trumpo pergalės kanclere pabrėžtinai priminė jam kriterijus, kuriais ilgai buvo grindžiamas glaudus abiejų šalių bendradarbiavimas: „Demokratija, laisvė, taip pat įstatymų viršenybės laikymasis ir orumas kiekvienam žmogui, kad ir kokia būtų jų kilmė, odos spalva, tikėjimas, lytis, lytinė orientacija arba politinės pažiūros.“

Viešėdamas Vokietijoje B. Obama taip pat susitiks su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u (Fransua Holandu), anksčiau sakiusiu, kad D. Trumpo „išsišokimai“ žmonėms „kelia šleikštulį“, Britanijos premjere Theresa May ir Italijos ministru pirmininku Matteo Renzi. Be kita ko, lyderiai planuoja aptarti krizes Sirijoje ir Ukrainoje, tai pat kovą su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

Amerikos prezidentas šią kelionę užbaigs vizitu Peru, kur vyks Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimas. Tarp ten dalyvausiančių lyderių taip pat laukiama Kinijos prezidento Xi Jinpingo.