70-metis D.Trumpas atsisakė savo šaižaus rinkimų kampanijos tono ir kalbėjo švelniau, duodamas pirmąjį interviu televizijai po savo netikėtos pergalės rinkimuose. Jis sakė esantis nuliūdintas pranešimų apie musulmonų ir ispanakalbių persekiojimus šalyje ir pareiškė jų vykdytojams: „Liaukitės.“

Penktadienį įrašytame ir sekmadienį parodytame interviu televizijos CBS laidai „60 Minutes“ D.Trumpas turėjo galimybę parodyti save kitokioje šviesoje po aštrios ir priešinančios kampanijos bei netikėtos pergalės, išprovokavusius protestus daugelyje Jungtinių Valstijų miestų.

„Tiesiog nemanau, kad jie mane pažįsta“, – vienu metu pareiškė milijardierius nekilnojamojo turto magnatas, kalbėdamas apie tūkstančius protestuotojų, susirinkusių prie jo rinkimų štabo Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“ ir laikiusių plakatus su užrašu „Ne mūsų prezidentas“.

Išgirdęs, kad daug amerikiečių bijo jo būsimo prezidentavimo, D.Trumpas pareiškė: „Nebijokit. Mes susigrąžinsime savo šalį.“

Konservatyvi programa

Tačiau kalbėdamas apie konkrečius klausimus D.Trumpas leido suprasti esantis nusiteikęs kietai stumti dešiniąją programą. Jis žadėjo paskirti į Aukščiausiąjį Teismą teisėjus, nusistačiusius prieš abortus ir palaikančius amerikiečių teisę turėti šaunamųjų ginklų.

„Teisėjai bus palaikantys teisę į gyvybę“, – D.Trumpas sakė CBS.

„Kalbant apie padėtį dėl ginklų, jie bus labai palaikantys Antrąją pataisą“, užtikrinančią piliečių teisę turėti ginklų, pridūrė jis.

Išrinktasis prezidentas turės galimybę užpildyti vietą šioje institucijoje, likusią tuščią mirus konservatyvių pažiūrų teisėjui Antoninui Scaliai. Prezidento Baracko Obamos pastangas paskirti savo kandidatą blokavo respublikonų kontroliuojamas Senatas.

Kalbėdamas apie imigraciją, D.Trumpas patvirtino liekantis ištikimas kampanijos pažadui, kad pastatys sieną palei ribą su Meksika, bet pripažino, kad bent jau kai kuriuose ruožuose tikriausiai bus įrengtos paprastos tvoros.

Jis taip pat žadėjo, kad 3 mln. dokumentų neturinčių ir nusikaltimų įvykdžiusių imigrantų bus deportuoti arba įkalinti.

„Esame nusiteikę imtis žmonių, kurie yra nusikaltėliai ir yra įvykdę nusikaltimų, gaujų nariai, narkotikų prekeiviai“, – aiškino D.Trumpas.

„Tokių žmonių yra daug – galbūt du milijonai, galbūt netgi trys milijonai. Ketiname išsiųsti juos iš šalies arba įkalinti“, – teigė išrinktasis lyderis.

Užuominos apie išlygas

Visgi jis pridūrė dar neapsisprendęs, kaip pasielgs su milijonais kitų neteisėtų imigrantų, uoliai ir dorai dirbančių šalyje.

„Kai sienos saugumas bus užtikrintas ir viskas normalizuosis, ketiname priimti sprendimą dėl žmonių, apie kuriuos kalbate – ir jie yra nuostabūs žmonės“, – pabrėžė D.Trumpas.

Pasak išrinktojo prezidento, imigracija buvo vienas iš trijų įstatymų leidybos prioritetų, kuriuos jis aptarė su Atstovų Rūmų pirmininku Paulu Ryanu. Kitos temos buvo pastangos atšaukti vieną svarbiausių B. Obamos kadencijos politinių pasiekimų – sveikatos apsaugos sistemos reformą, taip pat galimybes sumažinti mokesčius ir supaprastinti mokesčių kodeksą.

D.Trumpas anksčiau užsiminė, kad yra linkęs palikti bent dalį vadinamojo „Obamacare“ sveikatos apsaugos įstatymo. Be kita ko, jis sakė linkęs palikti galioti nuostatą, kad draudikai negali atsisakyti apdrausti asmenų, kuriems nustatyta tam tikra „išankstinė sveikatos būklė“. Prieš įsigaliojant šiam įstatymui draudikai galėdavo atsisakyti apdrausti iš esmės dėl bet kokios ligos.

Buvo ir daugiau ženklų, kad kai kuriose srityse D.Trumpas ketina siekti kompromiso.

Jis pasiuntė signalą, kad nesieks atšaukti įstatymo, įteisinančio tos pačios lyties asmenų santuokas federaliniu lygmeniu.

„Tai įstatymas. Tai buvo nuspręsta Aukščiausiajame Teisme. Noriu pasakyta, kad šis reikalas baigtas“, – D.Trumpas sakė, kai buvo paklaustas, ar palaiko santuokų lygybę.

„Ir man tai tinka“, – pridūrė jis.

Būsimasis prezidentas patvirtino atsisakysiantis jam priklausančio atlyginimo – 400 tūkst. dolerių per metus.

„Atlyginimo neketinu imti. Aš jo neimsiu, – sakė milijardierius. – Manau, pagal įstatymus turi būti (mokamas mažiausiai) vienas doleris – todėl imsiu vieną dolerį per metus“, – pridūrė jis.

Populizmas ir pragmatizmas

Anksčiau sekmadienį D.Trumpas paskelbė apie pirmuosius paskyrimus į aukšto lygio pareigas: jo vyriausiuoju strategu taps karingas kovotojas su isteblišmentu Steve'as Bannonas, o Respublikonų nacionalinio komiteto pirmininkas Reince'as Priebusas vadovaus Baltųjų rūmų administracijai.

Šie pasirinkimai leidžia manyti, kad politikos naujokas D.Trumpas savo administracijoje sieks populistinę pakraipą, padėjusią jam iškovoti pergalę kovoje dėl Baltųjų rūmų, derinti us politiniu pragmatizmu.

R. Priebusas yra patyręs Vašingtono politinis veikėjas, palaikantis glaudžius ryšius su Atstovų Rūmų pirmininku P. Ryanu.

Tačiau S. Bannonas, vadovavęs D.Trumpo rinkimų štabui paskutiniais kampanijos mėnesiais, yra dešiniosios pakraipos naujienų portalo „Breitbart News“, kurstančio sąmokslo teorijas ir pagarsėjusio geliančiomis atakomis prieš respublikonų elitą, generalinis direktorius.

Šis tinklapis yra prilyginęs abortus „Holokaustui“, juodino musulmonus imigrantus, o smurtą patyrusioms moterims yra pasiūlęs „tiesiog atsijungti“ ir liautis „gadinti internetą dėl vyrų“. Šis pareiškimas buvo iliustruotas verkiančio vaiko nuotrauka.

Per interviu „60 Minutes“ D.Trumpas nežadėjo švelninti savo retorikos tono, kai pradės eiti prezidento pareigas.

„Nenoriu būti tiesiog malonus monotiniškas personažėlis“, – sakė jis.

D.Trumpo artimiausios aplinkos narys Newtas Gingrichas sakė patarsiantis išrinktajam prezidentui „rėžti iš peties“.

„Tai miestas, kuris, jeigu nesmogsi iš visų jėgų, kol tavo viršus, tiesiog tave užspeis. Tai yra, šis liūnas nenori būti nusausintas. Ir šis liūnas tave tiesiog įtrauks, jeigu leisiesi“, – N. Gingrichas sakė televizijos CBS laidai „Face the Nation“.

Nusiminę demokratai žada priešintis, bet dabar jie nebeturės valdžios ne tik Atstovų Rūmuose ir Senate, bet ir Baltuosiuose rūmuose.

„Dabar mūsų darbas – užtikrinti jo atskaitingumą“, – sake Bernie Sandersas pralaimėjęs Hillary Clinton kovoje dėl Demokratų partijos kandidato titulo.