Tačiau jis netikėtai sušvelnino toną pareiškęs, kad yra nusiteikęs svarstyti galimybę palikti bent dalį iš vieno svarbiausių prezidento Baracko Obamos pasiekimų – sveikatos apsaugos sistemos reformos.

Milijardierius nekilnojamojo turto magnatas žiniasklaidai sakė, kad svarstytų palikti galioti „pataisytą“ 2010 metais priimto sveikatos apsaugos reformos įstatymo versiją, nors anksčiau, per rinkimų kampaniją, žadėjo atšaukti šį teisės aktą.

Šis pareiškimas buvo viena iš kelių staigmenų: be kita ko, D.Trumpas pertvarkė valdžios perėmimo komandą ir paskyrė jos vadovu savo kandidatą į viceprezidento postą Mike'ą Pence'ą, taip pat įtraukė virtinę Vašingtono politinės virtuvės veikėjų ir tris savo suaugusius vaikus į naujų kabineto narių atrankos procesą.

Tuo metu Amerikos miestų gatvėse trečią vakarą iš eilės protestavo D.Trumpo priešininkai, o būsimasis lyderis respublikonas vis garsiau raginamas padrąsinti amerikiečius, bijančius, kad jam vadovaujant bus imtasi ksenofobinių represinių priemonių.

Minios žmonių, tarp kurių buvo tėvų su vaikais, penktadienio vakarą buvo susirinkę Vašingtono aikštėje Niujorke ir laikė plakatus su užrašais „Taika ir meilė“ bei Tavo siena nepastos mums kelio“, turint omenyje šio milijardieriaus nekilnojamojo turto magnato planus kovoti su neteisėta imigracija ir prie sienos su Meksika pastatyti tvorą. Vietos žiniasklaida nurodė, kad protestuotojų buvo apie 4 000.

Dar per tūkstantis nepatenkintųjų susirinko Majamyje, o šį savaitgalį tolesni protestai planuojami mažiausiai šešiuose miestuose.

Pagrindinis Niujorke vykstančių protestų taikinys – dangoraižis „Trump Tower“, kur pasaulio lyderiu tapęs nekilnojamojo turto magnatas savo prabangiuose apartamentuose derina tolesnius žingsnius.
70-mečiui būsimajam prezidentui iškilo milžiniškas uždavinys: sukurpti kabinetą, taip pat atlikti sudėtingą valdžios perėmimo procesą. Jis penktadienį paskelbė, kad šioms pastangoms vadovaus išrinktasis viceprezidentas M. Pence'as.

Pataisytas „Obamacare“ įstatymas?

Trys suaugę D.Trumpo vaikai – Donaldas jaunesnysis, Ericas ir Ivanka – kartu su jo žentu Jaredu Kushneriu irgi buvo paskirti į valdžios perėmimo grupės vykdomąjį komitetą, o šis žingsnis gali iškelti rimtų klausimų, ar nebuvo supainioti privatūs ir vieši interesai.

D. Trumpas akivaizdžiai pakeitė strategiją, kurios laikėsi per savo agresyvią rinkimų kampaniją, nes į pereinamojo laikotarpio komandą įtraukė anksčiau jo aršiai kritikuoto Vašingtono isteblišmento veikėjų, tarp jų Respublikonų nacionalinio komiteto pirmininką Reince'ą Priebusą. Pastarajam dabar prognozuojama prezidento biuro vadovo vieta.

Pirmuosius atsargaus suartėjimo su Vašingtonu žingsnius D. Trumpas atliko ketvirtadienį, kai Baltuosiuose rūmuose susitiko su prezidentu Baracku Obama ir aptarė, kaip vyks valdžios perdavimas prieš naujo šalies vadovo inauguraciją sausio 20 dieną. B. Obama pareiškė, kad šis pokalbis buvo „puikus“.

Atrodo, kad būtent susitikimas Ovaliniame kabinete paskatino D. Trumpą užsiminti apie galimą kompromisą, nors anksčiau jis ne kartą grasino panaikinti B. Obamos iniciatyva priimtą Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymą (Affordable Care Act), pramintą „Obamacare“.

D. Trumpas sakė dienraščiui „The Wall Street Journal“, kad prezidentas prašė jo apsvarstyti galimybę palikti galioti bent dalį šios programos. Jis pridūrė, kad yra atviras šiai minčiai.
„Obamacare“ bus pataisytas, atmestas arba pakeistas, – leidiniui aiškino D. Trumpas. – Pasakiau jam, kad svarstysiu jo pasiūlymus, ir iš pagarbos tai padarysiu.“

Kaip rašo „The Wall Street Journal“, D. Trumpas sakė linkęs palikti galioti nuostatą, kad draudikai negali atsisakyti apdrausti asmenų, kuriems nustatyta tam tikra „išankstinė sveikatos būklė“. Prieš įsigaliojant šiam įstatymui draudikai galėdavo atsisakyti apdrausti iš esmės dėl bet kokios ligos.
D. Trumpas taip pat tvirtino neprieštaraujantis vienam svarbiausių „Obamacare“ punktų, kad vaikai gali likti savo tėvų draudimo programose, kol jiems sukaks 26 metai.

Sirijos klausimas

Tačiau kalbėdamas apie Sirijos konfliktą D. Trumpas užsiminė apie tikėtiną didelį atotrūkį nuo B. Obamos administracijos politikos.

„Dėl Sirijos mano požiūris priešingas negu daugelio žmonių“, – jis sakė laikraščiui ir užsiminė, kad galbūt sutelks didesnį dėmesį į kovą su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS). D. Trumpas pabrėžė, kad pastangos nuversti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą, atvestų prie konfrontacijos su Rusija, Damasko režimo sąjungininke.

D. Trumpas jau kalbėjosi su virtine pasaulio lyderių, tarp jų Didžiosios Britanijos premjere Theresa May ir Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu. Išrinktasis prezidentas patvirtino, kad Vašingtonas išsaugos tvirtus ryšiu su abiem šiomis šalimis.

„Malonus skambutis“

Iš pažiūros sklandus D. Trumpo ir B. Obamos susitikimas turėjo padėti užglaistyti nesutarimus ir nuraminti nuogąstavimus dėl demokratijos būklės šioje supervalstybėje.

Be to, savo interviu, kuris bus parodytas sekmadienį, D.Trumpas neįprastai pademonstravo savo švelnesnę pusę, kai pasakojo apie rinkimų naktį įvykusį pokalbį telefonu su savo varžove demokrate Hillary Clinton, kai ji pripažino jo pergalę.

„Šis skambutis buvo malonus, ir jis buvo jai sunkus – noriu pasakyti, kad galiu tai įsivaizduoti, – D.Trumpas sakė penktadienį parodytose interviu ištraukose. – Man tai būtų labai, labai sunku. Ji pasielgė kuo maloniausiai. Tiesiog pasakė: „Sveikinu, Donaldai, gerai padirbėta.“

„Atsakiau: „Noriu jums labai padėkoti, buvot puiki varžovė“, – pridūrė jis ir pagyrė nugalėtą oponentę kaip „labai stiprią ir labai protingą“ priešininkę.

D. Trumpas taip pat sakė sulaukęs skambučio iš H. Clinton vyro buvusio prezidento Billo Clintono, o šis žingsnis „negalėjo būti kilnesnis“.

D. Trumpas neatmetė galimybės, kad prašys buvusio šalies vadovo jam patarti.