Policijos duomenimis, šalia savivaldybės ir senųjų rūmų vartų susirinko apie 170 tūkst. žmonių, o protesto organizatoriai nurodė, kad mitinge dalyvauja apie 1 mln. pietų korėjiečių.

Tai naujausias prieš prezidentę nukreiptas masinis protestas, kurių šalyje jau įvyko ištisa virtinė. Park Geun-hye valdymą supurtė įtarimai, kad ji leido ilgametei savo patikėtinei manipuliuoti valdžia politikos užkulisiuose.

Į minėtą skandalą yra įsipainiojusi prezidentės draugė Choi Soon-sil (Čoi Sunsil), kurios velionis tėvas buvo vienos religinės sektos lyderis ir 8-ame dešimtmetyje palaikė glaudžius ryšius su Park Geun-hye.

Įtariama, kad Choi Soon-sil, pasinaudojusi savo draugyste su prezidente, spaudė bendroves aukoti dideles sumas pinigų ne pelno fondams, o tas lėšas naudodavo asmeniniams tikslams.

Nepaisant augančio visuomenės pykčio, opozicinės partijos dar turi gerokai pasistengti, kad Park Geun-hye atsistatydintų, arba jai būtų surengta apkalta, nes baiminamasi, kad tai neigiamai paveiktų kitais metais vyksiančias prezidento rinkimų kovas. Vis dėlto jie pagrasino pradėti jos atstatydinimo kampaniją, jei prezidentė pati nenusišalins nuo valstybės reikalų.

Šeštadienio protestas tikriausiai bus pats didžiausias sostinėje nuo 2008 metų birželio 10 dienos, kai, policijos duomenimis, 80 tūkst. žmonių dalyvavo budėjime, smerkdami vyriausybės sprendimą tęsti jautienos importą iš JAV, nors tuo metu tvyrojo baimė dėl karvių kempinligės protrūkio. Tąsyk organizatoriai apskaičiavo, kad protestų dalyvių buvo apie 700 000ų,

Tuo tarpu 1987 metų vasarą milijonai pietų korėjiečių į kelias savaites trukusius protestus rinkosi Seule ir kituose miestuose, o tuometė kariškių vyriausybė nusileido reikalavimams įteisinti laisvus prezidento rinkimus.

Bandydama stabilizuoti situaciją, Park Geun-hye antradienį pareiškė leisianti opozicijos valdomam parlamentui išrinkti premjerą. Tačiau opozicijos partijos pareiškė, kad jos žodžiai yra beverčiai be konkrečių pažadų perduoti didžiąją dalį savo prezidentinių galių naujajam ministrui pirmininkui.

Tuo tarpu prokurorai suėmė Choi Soon-sil, vieną pagrindinių prezidentės patikėtinių, ir du buvusius patarėjus, kurie galimai padėjo kištis Choi Soon-sil į vyriausybės sprendimus ir kaupti neteisėtus turtus verslų sąskaita.

Penktadienį prokurorai taip pat iškvietė plieną gaminančios kompanijos POSCO vadovą dėl kaltinimų, kad Choi Soon-sil ir jos padėjėjai bandė prievarta perimti anksčiau šiai įmonei priklausiusios reklamos kompanijos akcijas. Antradienį jie surengė reidą išmaniųjų telefonų gamintojos milžinės „Samsung Electronics“ būstinėje. Didžiausia šalies kompanija yra įtariama išleidusi kelis milijonus dolerių neteisėtam Choi Soon-sil dukros sportininkės jojimo treniruočių finansavimui.

Pietų Korėjos baudžiamojo bylinėjimosi įstatymas numato, kad įtariamiesiems per 20 dienų nuo jų arešto turi būti arba pareikšti oficialūs kaltinimai, arba tie asmenys turi būti paleisti. Todėl prokurorai iki lapkričio 20 dienos turi pareikšti Choi Soon-sil oficialius kaltinimus.

Taip pat įmanoma, kad galiausiai prokurorai apklaus ir pačią Park Geun-hye. Prezidentė praėjusią savaitę per televiziją transliuotame atsiprašyme sakė, kad leistų tiesioginį jos veiksmų tyrimą. Pagal šalies įstatymus, prezidentė turi imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo, nebent būtų nustatytas tėvynės išdavystės atvejis, tačiau ji gali būti apklausta.

Iki Park Geun-hye kadencijos pabaigos liko 15 mėnesių. Jei ji pasitrauks iš savo posto dar kadencijai nepasibaigus, nauji rinkimai turėtų būti surengti per 60 dienų.