Rugpjūčio mėnesį pareigūnai atliko kratą laikraščio „Özgür Gündem“ redakcijoje ir uždarė šį leidinį dėl kaltinimų ryšiais su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK).

Visiems devyniems įtariamiesiems pateikti kaltinimai dėl dalyvavimo ginkluotoje teroristinėje organizacijoje, teroristinės organizacijos propagandos skleidimo ir bandymo ardyti nacionalinę vienybę pranešė valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“.

Visą kaltinamąjį aktą su prašymu skirti maksimalią laisvės atėmimo bausmę prokurorai perdavė Stambulo baudžiamajam teismui, kuris turės per 15 dienų nuspręsti, ar jį priimti ir tęsti teismo procesą.
Keturi įtariamieji yra areštinėje, o likusieji – paleisti už užstatą.

Tarp kaltinamųjų yra ir buvęs laikraščio vyriausiasis redaktorius Zana Biliras Kaya bei žymus rašytojas Ragip Zarakolu, ir kiti žurnalistai bei tarnautojai.

49-erių A. Erdogan, 49, viena populiariausių rašytojų, yra areštuota jau 84 paras; dėl žiniasklaidos laisve besirūpinančios organizacijos nerimauja dėl jos sveikatos.

Ją palaikantieji sako, kad A. Erdogan kenčia nuo astmos, chroniškos plaučių ligos ir diabeto. Ji yra išleidusi kelis romanus; vienas jų išverstas į anglų kalbą „The City in Crimson Cloak“ (Miestas purpuro apsiaustu).

Kaip nurodyta kaltinime, laikraštis „Özgür Gündem“ buvo PKK ruporas, palaikė šios partijos veiklą, skelbė kai kurių vyresniųjų PKK kovotojų rašinius, pasirašytus slapyvardžiais.

PKK, kurią Ankara, Europos Sąjunga ir JAV laiko teroristine organizacija, kovoja su Turkijos vyriausybe nuo 1984 metų. PKK kovotojai atnaujino atakas Turkijoje 2015-aisais, žlugus trapioms porą metų trukusioms paliauboms.

Nepriklausomų žurnalistų organizacijos „Platform for Independent Journalism“ tinklalapyje nurodoma, kad už grotų Turkijoje laikomi 142 žurnalistai. Turkija Pasaulio spaudos laisvės rodyklėje (World Press Freedom index), kurią skelbia „Reporteriai be sienų“ (Reporters sans frontières), tarp 180 šalių yra 151-oji.