Kariai ir juos palaikančios sąjungininkų pajėgos artėja prie dviejų „Islamo valstybės“ užimtų gyvenviečių, esančių prie Nimrudo, maždaug už 30 kilometrų į pietus nuo Mosulo, pranešė Bendrų operacijų vadovybė.

„Devintosios šarvuočių divizijos daliniai ir „Hashed al Ashaeri“ (genčių kariuomenė) ruošiasi išlaisvinti Abas Radžabo ir Al Nomanijos gyvenvietes, artėdami prie Nimrudo“, – nurodoma laiške.

Netrukus buvo pranešta, jungtinės pajėgos užėmė Abas Radžabą.

Nimrudas, vienas iš asirų epochos perlų, buvo įkurtas XIII a. prieš Kristų prie Tigro upės ir tapo Asirų imperijos sostine. Jo valdovai statė prabangius rūmus ir paminklus, kurie daugiau nei 150 metų traukia archeologus iš viso pasaulio.

Nimrudas yra vietovė, kurioje 1988 metais buvo aptikta vienu reikšmingiausių XX amžiaus archeologinių radinių laikoma juvelyrinių dirbinių ir brangakmenių kolekcija.

Dauguma vertingų Nimrudo akmenių skulptūrų bei kitų neįkainojamų brangenybių buvo eksponuojamos pasaulio muziejuose, bet kai kurios didesnės netransportuojamos vertybės buvo likę mieste, kai 2014 metų viduryje jį nusiaubė džihadistai.

Praėjusių metų balandį grupuotė „Islamo valstybė“ internete paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip kovotojai kūjais niokoja neįkainojamus senovinius eksponatus ir sprogdina istorinius statinius.

Tuomet vyko kultūros paminklų naikinimo kampanija džihadistų užimtuose miestuose, tarp jų Mosulo priemiestyje esančioje Ninevijoje, toliau į pietus – Hatroje ir Palmyroje, Sirijoje.

Anot kraštutinių islamo interpretacijų, kurių laikosi džihadistai, statulų, atvaizdų ir šventyklų buvimas skatina žmonės manyti, kad galima garbinti ne tik vienatinį Dievą, todėl tokie kulto objektai turi būti naikinami.

Tačiau šie įsitikinimai nesutrukdė džihadistams pardavinėti vertingų, jų niekinamų brangenybių juodojoje rinkoje ir iš gautų pinigų finansuoti savo operacijas.

Vis dar nežinia, kas išliko iš senovinio Nimrudo griuvėsių, prie džihadistų kontroliuojamo miesto artėjant Irako pajėgoms.

Bet tai tik vienas iš daugybės vertingų kultūros ir architektūros paminklų, kurie gali dar labiau nukentėti per Mosulo susigrąžinimo iš džihadistų operaciją, kurią Irako vyriausybės pajėgos pradėjo spalio 19 dieną.

Manoma, kad IS kovotojų ir Irako vyriausybę palaikančių pajėgų susirėmimai gali neaplenkti senovinės Hatros, kovojant su džihadistais dėl Tal Afaro miesto, nuo kurio matomosi Mosulo vakarinės prieigos.

Senovinis Ninevijos miestas taip pat yra Mosulo link besiveržiančių pajėgų kelyje.