Prancūzijos politinio judėjimo „Prancūzijos nacionalinis frontas“ lyderė Marine Le Pen, kuri, remiantis visuomenės apklausomis, gali būti viena iš realiausių kandidatų ateinantį pavasarį būti išrinkta Prancūzijos prezidente, verslininką ir skandalingąjį D. Trumpą pasveikino su tuo, kad jam pagaliau pavyko „išlaisvinti“ JAV žmones.

„Jų pasaulis griūva. Mūsų dar tik kuriamas“, – pridūrė „Prancūzijos nacionalinio fronto“ vicepirmininkas ir M. Le Pen dešinioji ranka Florianas Philippotas, reziumuodamas visose keturiuose senojo žemyno kampeliuose kilusią populistų euforiją dėl JAV prezidento rinkimų baigties.

Marine Le Pen

Aršus kovotojas prieš islamą Europoje ir užkietėjęs euroskeptikas iš Nyderlandų Geertas Wildersas, anot apklausų, neblogai pasirodysiantis kitais metais vyksiančiuose šalies parlamento rinkimuose, D. Trumpo pergalę Jungtinėse Valstijose įvardijo kaip „Istorinę pergalę! Revoliuciją!“, suteikiančią vilčių, kad „Mes taip pat galime savo šalį sugrąžinti Nyderlandų žmonėms!“.

Tiek G. Wildersas, tiek M. Le Pen pergalės rinkimuose atveju žada surengti „Brexit“ stiliaus referendumus dėl narystės Europos Sąjungoje.

Europos Pietuose – Italijoje – kur gruodžio 4 dieną vyksiantis referendumas dėl Konstitucijos reformos pasitarnaus kaip labai svarbus Europos politinio elito patvarumo išbandymas, populistinės partijos „Penkių žvaigždžių judėjimas“ lyderis Beppe Grillo D. Trumpo pergalę JAV prezidento rinkimuose įvertino „kaip dabartinės konformistinės politikos pabaigą“.

„Tikra beprotybė. Amžiaus sprogimas, proveržis. Tikra žiniasklaidos, didžiųjų dienraščių, intelektualų ir žurnalistų apokalipsė“, – savo tinklaraštyje parašė buvęs komikas.

Rinkimų nakties JAV fejerverkai džiugiai sutikti visur – nuo Rytų iki Vakarų, o Nigelas Farage‘as, buvęs UKIP lyderis, kuris Europoje žinomas kaip „Brexit“ inžinierius, perspėja apie artėjančią „pokyčių bangą“.

Nigelas Farage'as

„Tai labai geros žinios mums visiems Vakarų pasaulyje, kurie tiki tautos demokratija“, – besirengdamas skrydžiui į JAV, kur susitiks su D. Trumpo kampanijos žmonėmis, kalbėjo N. Farage‘as ir dar kartą išreiškė kritiką britų valdžiai nesugebant suprasti, kas iš tikrųjų vyksta ir netrukus vyks politiniame pasaulyje.

„Man kartais atrodo, kad vieninteliai žmonės Didžiojoje Britanijoje, kurie jį žino, yra Piersas Morganas ir aš. Manau, kad mūsų politikoje laukia tikra pokyčių banga – ir ji tikrai nėra netikėta“, – pridūrė N. Farage‘as.

Rytiniame Europos flange tiek konservatyvieji, tiek populistiniai politikos lyderiai, kurie imigracijos klausimais nuolat rėmė špagas su Europos Komisija ir Vokietija, taip pat labai džiaugiasi D. Trumpo triumfu.

Autoritariniu mąstymu garsėjantis Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, kurį dėl nepagarbaus požiūrio į demokratiją dar 2012 metais kritikavo JAV valstybės sekretorės pareigas užėmusi Hillary Clinton, buvo vienas iš pirmųjų, pasveikinusių D. Trumpą – tai jis padarė oficialiose „Facebook“ paskyroje.

„Kokios puikios naujienos. Demokratija dar gyva“, – parašė V. Orbanas, liepą tapęs vieninteliu Europos Sąjungos valstybės lyderiu, išreiškusiu pritarimą D. Trumpo požiūriui imigracijos ir užsienio reikalų klausimais. Tada jis sakė, kad tokia galbūt būsimojo prezidento taktika „gera žinia visai Europai, o Vengrijai – tiesiog gyvybiškai svarbi“.

Viktoras Orbanas

Regiono politikos ekspertai laikosi skirtingo požiūrio, kaip D. Trumpo pergalė galėtų paveikti populistines jėgas, kurios, anot Europos Sąjungos lyderių, Europos Sąjungai kelia tik egzistencinę grėsmę.

„Eurasia Group“ Europos programos vykdomasis vadovas Mujtaba Rahmanas tvirtina, kad D. Trumpo pergalė „svarbus laimėjimas“ išcentrinėms politinėms jėgoms.

„Jo požiūris į imigraciją, merkantilistinis požiūris į prekybą ir akivaizdus abejingumas NATO tam tikra prasme puikiai dera su Orbano ir Le Pen vertybių skale“, – teigia ekspertas. D. Trumpo idėjos gali veiksmingai pažeisti Vakarus vienijantį liberalaus susitarimo principą, kurį įkūnija Europos Sąjunga, ir visas jai svarbias vertybes, mano jis.

Kalbant apie Prancūzijoje artėjančius rinkimus, „German Council on Foreign Relations“ (DGAP) tyrimų vadovė Daniela Schwarzer sako, kad Europos politikos lyderiai ar norintys tokiais būti kaip pavyzdžiui, M. Le Pen, gali pradėti naudotis D. Trumpo begėdiškos retorikos vadovėlio patarimais.

„Paminti visi įmanomi tabu, pasiektas kone politinio konflikto lygis, visa ta agresija, kurią juntame iš D. Trumpo – tai gali tapti nauju mūsų politinės kultūros standartu“, – teigia D. Schwarzer.

Kiti politikos ekspertai perspėja: net tokiu atveju, jeigu kiltų reali populistų atėjimo į valdžią visoje Europoje grėsmė, jiems tektų sunkiausia valdžiai tenkanti užduotis: su pokyčiais supažindinti piktus ir neretai skeptiškai nusiteikusius rinkėjus. Tai būtų natūralus jų gebėjimų ir galios patikrinimas.

„Tai tiesa – šiais laikais viskas įmanoma“, – tvirtina proeuropietiškos ekspertų grupės „Centre for European Reform“ ekspertė Agata Gostynka. Kita vertus, kalbant apie populistus, galima įvardinti šiokią tokią tendenciją: jiems puikiai sekasi iš šono kovoti dėl valdžios, tačiau, ją gavę, tampa savotiškais jos įkaitais, ir visos iliuzijos žlunga.