Kaip bebūtų, 70-metis milijardierius respublikonas, išsiskiriantis savo beribe energija ir didžiuliu ego, nepakluso jokioms prognozėms ir JAV prezidento rinkimuose įveikė daug labiau patyrusią politikę Hillary Clinton.

Antradienį D.Trumpas prižadėjo „Brexit plius plius plius“, o rinkėjai, atiduodami jam savo pasitikėjimą, atėmė iš H. Clinton galimybę įsiamžinti istorijoje ir tapti pirmąja JAV prezidento postą užėmusia moterimi. Tačiau dėl to šalis ir finansų rinkos paskendo nežinomybėje.

Bulvarinis kandidatas

Nors šis Manhatano nekilnojamojo turto magnatas per savo kampaniją sakydavo agresyvias kalbas, kurios sukeldavo amerikiečių pasipiktinimą ir vertė jaustis nesaugiai, jis visgi tapo pokyčiu balsu milijonams piliečių.

Be to, jis sukėlė tikrą sprogimą Respublikonų partijoje, iki šiol nelabai sugebančiai suprasti jo šalininkus ir tebesvarstančiai, kaip bendradarbiauti su „tornadu“ D. Trumpu ir ar apskritai verta tai daryti.

Prieš pradėdamas savo prezidentinę kampaniją 2015 metų liepą, D. Trumpas daugiausiai buvo žinomas dėl savo didžiulio kapitalo, jo vardu pavadintų prabangių viešbučių, golfo aikštynų ir lošimo namų, bulvarinių istorijų apie dvejas jo skyrybas bei televizijos realybės šou „Mokinys“ (The Apprentice) vedėjo darbo.

Dėl šių dalykų jį atpažįsta amerikiečiai. Tačiau jis pats save pristatydavo kaip nuovokų politiką, herojų populistą, žadantį „Padaryti Ameriką vėl didžią“.

Paskutinėmis kampanijos dienomis D.Trumpas ne kartą pažadėjo Vašingtone „išnaikinti“ korumpuotą politikos elitą ir iškelti „Ameriką pirmiausia“.

Nenuspėjamas, nieko nebijantis

D. Trumpas visiškai nesibaimina pasakyti jokių dalykų.

Jis rėžia savo oponentams į pačias skaudžiausias vietas.

Jis pasmerkė „nesąžiningą“ sistemą, piktinosi „korumpuotais“ politikais ir sakė, kad „žiniasklaida nuodija amerikiečio rinkėjo protą“.

Per savo kampaniją jis pasiūlė keletą paprastų sprendimų pačioms sudėtingiausioms problemoms. Jis pareiškė pastatysiąs sieną palei Meksikos pasienį, ir pridūrė, kad už ją susimokės pati Meksika. Taip, jo nuomone, bus sustabdyta nelegali imigracija.

Jis pažadėjo išvaryti 11 mln. dokumentų neturinčių imigrantų, kaip manoma, gyvenančių Jungtinėse Valstijose.

Jis taip pat pažadėjo sugrąžinti darbo vietas į Ameriką ir peržiūrėti tarptautinės prekybos sutartis.

Kad Amerikoje nebūtų teroro išpuolių, D. Trumpas sakė išvarysiąs iš Jungtinių Valstijų imigrantus, kilusius iš šalių, turinčių „įrodytą terorizmo istoriją“, bet iš pradžių išsiųsiantis visus musulmonus.

D. Trumpas yra arogantiškas, charizmatiškas, šiurkštus ir kartais juokingas.

Net ir tada, kai jis pats sau prieštaraudavo ir nebūdavo visiškai susipažinęs su kiekvienu politikos klausimu, jo šalininkai vis tiek juo tikėdavo.

Milijardierius provokatorius

Jiems D.Trumpas, savo kampanijai išleidęs daugiau kaip 50 mln. dolerių (beveik 45,3 mln. eurų), atrodo nepaperkamas, ypač palyginus su H.Clinton, kurios artimi ryšiai su Volstrytu kurstė neapykantą.

D.Trumpas praminė ją „Sukčiuviene Hillary“.

Negana to, vykdydamas savo kampaniją jis įžeidinėjo moteris, musulmonus, lotynų amerikiečius, o juodaodžius rinkėjus visai pamiršo.

Nors ir yra provokatorius, jis atsisakė pasakyti, kad bet kokiu atveju pripažintų prezidento rinkimų rezultatus.

Tačiau D.Trumpas gyvena daugeliui neįsivaizduojamos prabangos apsuptyje, kartu su žavinga šeima. Jo 46 metų žmona Melania (Melanija), buvusi manekenė, jųdviejų 10-metį sūnų Barroną (Baroną) augina toli nuo visuomenės dėmesio.

Jo jau suaugę vaikai Ivanka, Donaldas Jr. (Donaldas Jaunesnysis), Ericas (Erikas) ir Tiffany (Tifani) taip pat dalyvavo jo neįtikėtinoje rinkiminėje kampanijoje.

D.Trumpas gyvena prašmatniuose apartamentuose, panašiuose į sumažintą Versalio kopiją ir užimančius tris aukštus pačiame jam priklausančio dangoraižio „Trump Tower“ viršuje Niujorke. Jis skraido nuosavu lėktuvu „Boeing 757“, kuris nuolat stovėdavo oro uostuose, kai jis rengdavo mitingus visoje šalyje.

Jis puikiai atpažįstamu dėl savo šviesių plaukų kuokšto ir dėvi nepriekaištingus kostiumus. Vis dėlto naujasis JAV prezidentas tuo pačiu ir žavi, ir gąsdina.

Jis meluoja itin dažnai ir dėl daugelio sričių, tad faktų tikrintojai pastaruoju metu turėjo itin daug darbo.

Spalį, kai daugiau kaip dešimt moterų apkaltino jį bandžius jas pabučiuoti arba nepadoriai jas grabinėjus, D.Trumpas atrėžė, kad jos meluoja, ir pagrasino su jomis susidoroti teisme.

D.Trumpas ne itin paiso ideologijos: iki 1987 metų jis buvo demokratas, tuomet iki 1999 metų pabuvo respublikonu, vėliau tapo Reformų partijos nariu, nuo 2001-ųjų aštuoneriems metams jis vėl grįžo pas demokratus, ir galiausiai vėl tapo respublikonu.

Savo paties pikčiausias priešas

D.Trumpas gimė Niujorke ir yra ketvirtas iš penkių vaikų. Jo tėvas buvo turtingas nekilnojamojo turto vystytojas.

Būdamas 13 metų padūkęs ir nevaldomas Donaldas buvo išsiųstas į karo akademiją, nes tikėtasi, kad griežta tenykštė tvarka jį apramins.

Pabaigęs ekonomikos studijas koledže jis prisijungė prie šeimos verslo. Jo tėvas davė jam pinigų, kuriuos pats D.Trumpas pavadino „nedidele milijono dolerių paskola“.

D.Trumpas perėmė šeimos verslą 1971 metais. Nors jo tėvas statė ir eksploatavo vidutines pajamas gaunantiems žmonėms skirtus butus atokiau nuo Niujorko centro esančiuose rajonuose, jam pačiam labiau patiko prabangūs viešbučiai dangoraižiuose, tviskantys lošimo namai ir išpuoselėti golfo laukai. „Trump“ pastatų yra visame pasaulyje, nuo Kalifornijos iki Mumbajaus, nors daugelis naudoja jo vardą tik kaip prekinį ženklą.

Be to, D.Trumpas yra imtynių gerbėjas, jam iki 2015 metų priklausė grožio konkursai „Mis Visata“ ir „Mis Amerika“. Be to, nuo 2004 iki 2015 metų jis vedė realybės šou „Mokinys“ (The Apprentice).

Per visą savo karjerą D.Trumpas buvo ieškovas arba atsakovas keliose dešimtyse civilinių bylų, susijusių su jo verslo reikalais.

Jis atsisakė atskleisti savo JAV pajamų mokesčio deklaracijas ir pasipriešino kelių dešimtmečių senumo kandidatų į prezidentus tradicijai. Vėliau jis nenoromis prisipažino, kad ilgai nemokėjo jokių federalinių mokesčių, nes 1995 metais jis deklaravo praradęs 916 mln. dolerių (apie 830 mln. eurų).

„Taigi, esu apsukrus “, – sakė jis.

D.Trumpas taip pat sakė turįs „fenomenalių“ planų savo pirmosioms 100 prezidentavimo dienų. Šie planai, jo teigimu, duos impulsą pokyčiams ir pagreitins augimą.

Iki antradienio niekas iš tikrųjų netikėjo, kad D.Trumpas galėtų nugalėti. Kai kada šis kandidatas kartais pasidarydavo savo paties pikčiausiu priešu, reguliariai sensacingais pareiškimais šaudydamas sau į kojas arba naktimis rašinėdamas į „Twitter“ žinutes, dėl kurių ryte tikriausiai slapčia gailėdavosi.