Irako pajėgos Chamam al Alilį iš džihadistų atkovojo pirmadienį, pasiekdamos svarbią pergalę, tęsiantis netoliese esančio Mosulo puolimui.

Tačiau IS kovotojai iš Chamam al Alilio pasitraukė ne vieni: JT žmogaus teisių tarybos atstovė Ravina Shamdasani Ženevoje žurnalistams sakė, kad buvo pranešimų, jog džihadistai lapkričio 4 dieną „jėga išvarė maždaug 1,5 tūkst. šeimų iš Chamam al Alilio miesto į Mosulo oro uostą“.

JT jau kelias savaites perspėdavo, kad IS verčia rajonuose aplink Mosulą gyvenančius civilius vykti į Mosulą, kur viliasi pasinaudoti jais kaip gyvaisiais skydais per būsimą mūšį už antrąjį pagal dydį Irako miestą.
R. Shamdasani taip pat sakė, kad JT žmogaus teisių taryba gavo informacijos, jog džihadistai rajonuose aplink Mosulą „pagrobė mažiausiai 295 buvusius Irako saugumo pajėgų narius“.

„Lapkričio 1-4 dienomis, 195 buvę Irako saugumo pajėgų nariai, kaip pranešta, buvo pagrobti keliuose kaimuose Tel Afare, o lapkričio 3 dieną maždaug vidurnaktį mažiausiai 100 buvusių Irako saugumo pajėgų karininkų buvo pagrobti iš Mavalio kaimo, maždaug 20 km į vakarus nuo Mosulo, – sakė atstovė. – Visų šių civilių likimas šiuo metu nežinomas.“

Irako pajėgos, atkovojusios Chamam al Alilį, pranešė, kad žemės ūkio koledže rasta masinio palaidojimo vieta, o Mosulo puolimo vadovybė nurodė, kad dar aptikta „100 piliečių lavonų nukirstomis galvomis“.