Lemiamo mūšio išvakarėse demokratė H. Clinton ragino rinkėjus pasisakyti už „viltingą, visus įtraukiančią, kilniaširdę Ameriką“. Tuo tarpu jos varžovas respublikonas D. Trumpas prašė paramos, kad galėtų „sutriuškinti korumpuotą sistemą“.

Kandidatai tik apynakčiu užbaigė aktyvią agitaciją ir padėjo tašką ilgoje, tūžmingoje kampanijoje, kuri išryškino gilų Amerikos visuomenės ekonominį ir kultūrinį susiskaldymą.

H. Clinton paskutinę rinkimų kampanijos dieną pradėjo pakilia nuotaika, Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriui Jamesui Comey sekmadienį paskelbus, kad jis nerekomenduos pareikšti buvusiai valstybės sekretorei baudžiamųjų kaltinimų peržiūrėjus pluoštą naujai aptiktų jos elektroninių laiškų.

FTB sprendimas vėl tirti buvusios valstybės sekretorės elektroninių laiškų peripetijas smarkiai supurtė H. Clinton kampaniją įtemptai rinkimų kovai artėjant prie kulminacijos. Vis dėlto demokratė turi daug šansų Rinkikų kolegijoje užsitikrinti reikiamus 270 balsų, kad taptų pirmąja į Amerikos prezidento postą išrinkta moterimi.

„Manau, turėsiu šį tą padaryti, kad suvienyčiau šalį, – sakė H. Clinton rinkimų išvakarėse. – Iš tiesų noriu būti visų žmonių prezidente.“

Viename interviu radijui demokratė, kalbėdama apie ateitį, sakė, jog norėtų, kad D. Trumpas atliktų konstruktyvų vaidmenį pastangose suvienyti šalį, jei ji įveiktų jį rinkimuose.

D. Trumpas iki paskutinės minutės laikėsi agresyvios taktikos ir negailestingai pliekė H. Clinton, kurią vadino „nesėkmės įsikūnijimu“.

Verslo magnatas paskutinę agitacinės kampanijos dieną daugiausiai dėmesio skyrė atnaujintam FTB tyrimui dėl H.Clinton elektroninių laiškų ir tvirtino, kad buvusią valstybės sekretorę gina „visiškai nesąžininga sistema“.

„Turite vieną nuostabią progą sutriuškinti korumpuotą sistemą ir užtikrinti teisingumą, – sakė D. Trumpas. – Nepraleiskite šios progos.“

Donaldas Trumpas

Šie pasisakymai buvo priminimas, kad FTB vadovo sprendimas, apie kurį jis sekmadienį laišku informavo įstatymų leidėjus, turi dvi medalio puses. Viena vertus, jis patvirtino buvusios valstybės sekretorės argumentus, kad laiškuose nėra jokių naujų įkalčių prieš ją. Kita vertus, tai garantavo, kad kontroversija dėl privataus elektroninio pašto serverio naudojimo tarnybos reikalais, nuo pat pradžių temdžiusi H. Clinton rinkimų kampaniją, demokratę lydės ir rinkimų dieną.

Nuo tada, kai J. Comey spalio pabaigoje paskelbė, kad FTB agentai tikrina neseniai aptiktą naują pluoštą buvusios valstybės sekretorės elektroninių laiškų, per išankstinį balsavimą savo valią pareiškė beveik 24 mln. rinkėjų. Šis skaičius sudaro kiek mažiau nei pusę iš beveik 45 mln. žmonių, balsavusių iki pirmadienio, rodo naujienų agentūros „The Associated Press“ duomenys.

Sprendimas atnaujinti tyrimą dėl H. Clinton elektroninių laiškų buvo priimtas FTB agentams konfiskavus nešiojamąjį kompiuterį, kuriuo naudojosi viena artimiausių jos padėjėjų Huma Abedin ir jos vyras, nešlovę užsitraukęs buvęs kongresmenas Anthony Weineris, su kuriuo ši moteris kartu nebegyvena.

J. Comey sekmadienį informavo, kad FTB peržiūrėjo „visą Hillary Clinton susirašinėjimą, kai ji ėjo valstybės sekretorės pareigas“, ir neaptiko jokių nusižengimų, dėl kurių jai turėtų būti pareikšti kaltinimai.

H. Clinton stengėsi neliesti šios temos paskutinę kampanijos dieną, per kurią apsilankė Pensilvanijoje, Mičigane, Šiaurės Karolinoje, o vakare pasirodė rinkimams skirtame renginyje Filadelfijoje kartu su prezidentu Baracku Obama, pirmąja ponia Michelle Obama ir tokiomis roko žvaigždėmis kaip Bruce’as Springsteenas ir Jonas Bon Jovis.

Paskutines savo antrosios kadencijos Baltuosiuose rūmuose dienas skaičiuojantis B. Obama pirmadienį, kuris jam taip pat buvo gausus renginių, neslėpė nostalgiškų nuotaikų. Jis sakė, jog žvelgiant į netolimą ateitį, tai tikriausiai yra paskutinis kartas, kai jis dalyvauja rinkimų kampanijoje.

„Pasiremdamas jūsų pasitikėjimu, kurį pelniau per aštuonerius darbo prezidento poste metus, prašau jūsų pasitikėti manimi šiuo klausimu. Aš atiduodu savo balsą už Hillary Clinton“, – sakė B. Obama.

H. Clinton tikisi, kad didelis rinkėjų, ypač jauno ir mišraus B.Obamos elektorato, aktyvumas gali tapti vienu iš veiksnių, antradienį nulemsiančių jos pergalę.

Rekordinis aktyvumas užfiksuotas maždaug pusėje iš valstijų, kuriose vyko išankstinis balsavimas, tarp jų Floridoje ir Nevadoje, turinčiose gausias ispanakalbių bendruomenes, o tai laikoma H. Clinton palankiu ženklu.

Floridoje užfiksuotas beveik dvigubai didesnis, palyginti su 2012-ųjų rinkimais, ispanakalbių rinkėjų aktyvumas – savo balsus atidavė maždaug 453 tūkst. daugiau lotynų amerikiečių nei prieš ketverius metus.

Juodaodžiai rinkėjai šįkart taip pat aktyviau dalyvavo išankstiniame balsavime, tačiau jų balsų yra mažiau dėl kur kas aktyvesnio ispanakalbių ir baltaodžių rinkėjų dalyvavimo, sako Floridos universiteto profesorius Danielis Smithas.

Nevadoje, kur jau balsavo daugiau nei trys ketvirtadaliai rinkėjų, taip pat pirmauja demokratai – 42 proc. prieš 36 procentus.

D. Trumpo rinkimų kampanijos atstovas Davidas Bossie stengėsi nesureikšminti išaugusio ispanakalbių rinkėjų aktyvumo.

„Manome, kad mums atiteks nemenka dalis tų balsų“, – sakė jis žurnalistams per telefoninę konferenciją.

Tačiau D.Bossie konkrečiai neatsakė į keliskart jam užduotą klausimą, koks ispanakalbių rinkėjų aktyvumas leistų D. Trumpui tikėtis pergalės.

Jei pralaimėtų Floridoje ir Nevadoje, D. Trumpo viltys užsitikrinti 270 Rinkikų kolegijos balsų smarkiai sumažėtų. Respublikonui jau ir taip būtina laimėti beveik visose iš maždaug tuzino vadinamųjų svyruojančių valstijų.

Verslo magnatas visą pirmadienį skyrė aktyviai agitacijai. Po mitingo Floridoje jis apsilankė Šiaurės Karolinoje, o vėliau – Pensilvanijoje ir Naujajame Hampšyre. Antradienį ryte atidavęs savo balsą Niujorke, jis vėl ketina aplankyti Pensilvaniją, Mičiganą, Ohają, Šiaurės Karoliną ir Naująjį Hampšyrą.

Pirmadienį viename iš mitingų D.Trumpas gyrė savo šalininkus už tai, kad šie sukūrė „judėjimą“. Tačiau jis įspėjo, kad viskas nueis niekais, jei jis antradienį pralaimės.

„Eikite balsuoti, – ragino D. Trumpas. – Priešingu atveju, kalbant atvirai, mes paprasčiausiai švaistėme laiką“.