„Socialdemokratai pamatė, kad T. Roivas negali priimti Estijai svarbių sprendimų. Po daugybės metų valdžioje Reformų partija nebeturi idėjų“, - pareiškė socialdemokratų vadas Jevgenijus Osinovskis.

Estijos socialdemokratų partijos (SDE) pirmininkas Jevgenijus Osinovskis nauju vyriausybės vadovu mato Centro partijos pirmininką Juri Ratas.

Visuomeninio transliuotojo ERR pokalbių laidoje „Ringvaade“ J. Osinovskis sakė, kad Reformų partijos lyderis T. Roivas prisiims atsakomybę ir atsistatydins.

Estijos valdančiąją koaliciją 2015 metais Reformų partija sudarė su socialdemokratais ir konservatyvia „Tėvynės“ ir „Res Publica“ sąjunga (IRL).

„Socialdemokratai pamatė, kad T. Roivas negali priimti Estijai svarbių sprendimų. Po daugybės metų valdžioje Reformų partija nebeturi idėjų“, – pareiškė socialdemokratų vedlys.

„Jau nuo penktadienio kai kurie Reformų partijos nariai labai aktyviai siūlė vyriausybės postus Centro partijai ir tai, žinoma, reiškia, kad nėra pasitikėjimo vyriausybe“, – sakė J. Osinovskis.

„Šiandien aš kelis kartus susitikau su ministru pirmininku, ir mes aptarėme, ar dar yra galimybė atkurti pasitikėjimą. Jis prisiekdamas sakė, kad nesidera su niekuo“, – dar pridūrė jis.

J. Osinovskis sakė tikįs, kad premjeras su niekuo nesiderėjo ir yra nuoširdus.

„Tačiau būti vyriausybėje reiškia komandinį darbą, ir jeigu nėra pasitikėjimo komandoje, neįmanoma tęsti (darbo)“, – pažymėjo jis.

Centro partijos vicepirmininkas Jaanus Karilaidas pirmadienį sakė naujienų agentūrai BNS, kad keli Reformų partijos politikai teikė bendradarbiavimo pasiūlymus Centro partijai.

T. Roivas'ui atsistatydinti pasiūlė SDE, „Tėvynė“ („Pro Patria“) ir „Res Publica“ sąjungos (IRL) valdybos.

„Atverti vartai“

J. Ratas pirmininko poste pakeitė 66-erių Edgarą Savisaarą, kuris pasitraukė dėl partijos vidaus konflikto. Manoma, kad buvęs premjeras palaikęs artimus ryšius su Maskva, ir tuo sužadinęs Centro partijos populiarumą tarp etninių rusų, sudarančių ketvirtadalį iš 1,3 mln. Estijos gyventojų.

Tačiau juntami E. Savisaaro ryšiai su Maskva atbaidė potencialius koalicijos partnerius.

Pasak A. Lobajakas'o „A.Ratas'o išrinkimas Centro pirmininku atveria vartus“ vyriausybės formavimui.

Jeigu derybos tarp socialdemokratų ir konservatyviosios IRL bei Centro partijos bus „sėkmingos, tai bus didelis poslinkis šalies viduje, nes Reformų partija vyriausybėje buvo nuo 2001-ųjų“, pridūrė jis.

Tačiau A. Lobjakas tvirtina, kad tapęs ministru pirmininku A.Ratas „laikytųsi dabartinės užsienio politikos“, tai yra, Estija tvirtai išliktų NATO, Europos Sąjungoje ir euro zonoje.

Valdančioji trijų partijų koalicija žlunga dėl vidinio konflikto

Estijoje koalicinė trijų partijų vyriausybė žlunga, nes dvi mažesnės koalicijos partijos nutraukė bendradarbiavimą su ministru pirmininku T. Roivas'u, kilus konfliktui dėl jo vadovavimo.

„Socialdemokratams SDE ir konservatyviajai IRL partijai bendradarbiavimas su Reformų partija šioje vyriausybėje baigtas“, – sakė naujienų agentūrai AFP SDE atstovė Heidi Ojamaa.

Estijos valdančiąją koaliciją 2015 metų balandį 30 vietų parlamente turinti T.Roivas'o Reformų partija sudarė su socialdemokratais ir konservatyviąja „Tėvynės“ ir „Res Publica“ sąjunga (IRL) ir užsitikrino 59 deputatų iš 101 palaikymą.

Pasak Estijos visuomeninio transliuotojo, socialdemokratų lyderis J. Osinovskis mano, kad jo partijos bendradarbiavimo su Reformų partija žlugimą paskatino ginčai dėl ekonominės, socialinės, švietimo ir regionų politikos.

Perspėjęs, kad Estija „juda kairiosios koalicijos link ir tai yra pavojinga“, vidaus reikalų ministras Hanno Pevkuras, Reformų partijos vicepirmininkas , sakė Estijos visuomeninei televizijai pirmadienį vėlai vakare, kad partijos valdyba susirinks anksti antradienį aptarti T. Roivas'o atsistatydinimo.

„Vyriausybė dabar yra žlugusi, SDE ir IRL abi oficialiai siekia naujų koalicijos derybų su (opozicine) Centro partija jau šįvakar“, – sakė agentūrai AFP estų politologas Ahto Lobjakas.

Parlamente turinti 27 deputatus Centro partija yra antroji pagal dydį politinė partija, populiari tarp etninės rusų mažumos šioje mažoje Baltijos valstybėje.

Ši partija praėjusį savaitgalį išsirinko naują vedlį, 38-erių Juri Ratas'ą , ir ragina jį tapti ministru pirmininku.