Amerikos valstybės pareigūnai daug kartų viešai teigė, kad Rusijos, Kinijos ir kitų šalių programišiai įsilaužė ir paliko kenkėjiškų kompiuterinių programų dalyje JAV svarbiausios infrastruktūros sričių, „taip ruošdamos kovos lauką“ kibernetiniams išpuoliams, kurių metu gali būti išjungta elektra ar internetas didžiuosiuose miestuose.

Daugelis mano, kad JAV pasielgė taip pat su savo priešininkais. „NBC News“ gauti dokumentai bei aukšto rango JAV žvalgybos pareigūno pastabos patvirtina, kad taip pasielgta su Rusija.

JAV valstybės pareigūnai ir toliau nerimauja, kad Rusija gali surengti kibernetinį išpuolį ir mėginti sužlugdyti kitą savaitę vyksiančius Amerikos prezidento rinkimus. JAV žvalgybos pareigūnai nesitiki, kad Rusija smogtų svarbiausiai infrastruktūrai (daugelio nuomone, tai sukeltų karą), tačiau jie tikisi kibernetinio išpuolio, pavyzdžiui, netikrų dokumentų paskelbimo ar suklastotų paskyrų socialiniuose tinklalapiuose, per kurias būtų skleidžiama klaidinga informacija.

Penktadienį programišius „Guccifer 2.0“, kuris, JAV pareigūnų teigimu, yra iš Rusijos žvalgybos, socialiniame tinklalapyje pagrasino stebėti JAV rinkimus „sistemos viduje“.

Kaip praėjusį ketvirtadienį pranešė „NBC News“, JAV vyriausybė telkia pajėgas užkirsti kelią grėsmei būdu, kuris neturi precedento prezidento rinkimuose.

Kibernetiniai ginklai būtų dislokuoti tik tokiu atveju, jei JAV patirtų didelio masto puolimą, teigia pareigūnai.

JAV kariniai pareigūnai dažnai apibendrintai teigia, kad Amerika turi pažangiausių pasaulyje kibernetinių pajėgimų, bet jie išsamiau nekomentuoja griežtai klasifikuojamų kibernetinių ginklų.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro kompiuterių ekspertas Jamesas Lewisas sako, kad JAV įsilaužia į priešiškų valstybių, kaip antai, Kinija, Rusija, Iranas ir Šiaurės Korėja kompiuterines infrastruktūras. Jo nuomone, tai vyksta daug metų ir yra panašu į karinę žvalgybą, kuri sena kaip žmogiškieji konfliktai.

„Tai tiesiog kibernetinė (karinės žvalgybos) versija“, – teigė jis.

2014 m. Nacionalinio saugumo agentūros vadovas admirolas Mike‘as Rogersas kongrese sakė, kad JAV priešininkai užsiima elektronine žvalgyba, kad galėtų bet kada sužlugdyti industrines kontrolės sistemas, kuriomis vadovaujama viskam – pradedant chemijos laboratorijomis, baigiant vandens valymo įrenginiais.

„Visa tai skatina manyti, kad tai tėra laiko klausimas – „kada“, o ne „ar“ ištiks kas dramatiško“, – tada pareiškė jis.

M. Rogersas neminėjo, kad Amerika pati įsilaužia į priešininkų sistemas, tačiau Nacionalinio saugumo agentūra reguliariai įsilaužia į užsienio sistemas, rinkdama žvalgybinius duomenis – o tai labai panašu į įsilaužimą, siekiant palikti kibernetinių ginklų pirmtakus, teigė į atsargą išėjęs pulkininkas, buvęs teisinių klausimų patarėjas Kibernetinių veiksmų štabe (angl. CYBERCOM) Gary‘is Brownas.

„Užsitikrini prieigą prie sistemos, įsitvirtini sistemoje, o tada gali daryti su sistema, ką tik nori“, – sakė jis. – Dažniausiai renkama informacija, bet tą pačią prieigą galima pasitelkti ir kur kas agresyvesniems veiksmams.“

G. Brownas ir kiti pareigūnai pastebėjo, kad Baracko Obamos administracija labai nenori imtis veiksmų kibernetinėje erdvėje, net ir, pačios administracijos teigimu, po kelių Rusijos programišių įsilaužimų ir nutekėjusios informacijos, kuria siekiama daryti įtaką Amerikos prezidento rinkimams.

Tiesa, B. Obamos administracijos pareigūnai įspėjo Rusiją dėl galimų bandymų daryti įtakos kitą savaitę vyksiantiems šalies prezidento rinkimams, sakė pareigūnai „NBC News“.

Aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnai teigė – jei Rusija inicijuotų didelį kibernetinį išpuolį prieš svarbią infrastruktūrą, Amerika imtųsi veiksmų ir išjungtų kai kurias Rusijos sistemas – tai būtų aktyvi gynyba.

Buvęs NATO vadas Europoje admirolas Jamesas Stavridisas sakė, kad Amerika yra puikiai pasirengusi duoti atsaką bet kokiam kibernetiniam išpuoliui.

„Manau, turėtume padaryti tris dalykus, jei būtų įvykdytas didelis kibernetinis išpuolis, – sakė jis. – Pirma – gintis. Antra, paskelbti: „Mes paviešinsime tai, kas nutiko, kad bet kokios tokio pobūdžio kibernetinės klastos būtų atskleistos. Trečia, turime duoti atsaką. Mūsų atsakas turėtų būti proporcingas (išpuoliui).“

JAV kibernetiniai išpuoliai kariniame kontekste ar kaip slapti veiksmai nėra beprecedenčiai.

2003 m. per invaziją į Iraką JAV šnipai įsibrovė į Irako sistemas, išsiuntė raginančias pasiduoti žinutes Irako generolams ir laikinai išjungė elektrą Bagdade.

Manoma, kad 2009 ir 2010 m. Amerika, dirbdama su Izraeliu, padėjo dislokuoti tai, kas žinoma kaip „Stuxnet“ – kibernetinis ginklas, skirtas sunaikinti Irano branduolines centrifugas.

Šiuo metu JAV Kibernetinių veiksmų štabas rengia kibernetines operacijas prieš „Islamo valstybę“, pvz., pasitelkia socialinius tinklalapius, kad atskleistų teroristų buvimo vietą, išsiųstų parodijuojamus įsakymus ir sukeltų sąmyšį, teigė esami ir buvę JAV žvalgybos pareigūnai.
Tik viena bėda, pareigūnų teigimu, kad kibernetinio konflikto doktrina, – kas yra šnipinėjimas, kas yra vagystė, kas yra karas, – nėra išvystyta.

„Kibernetinis karas neapibrėžtas, – sakė G. Brownas. – Yra normos, kurias stengiamės įtvirtinti, tačiau žmonės jas laužo.“

Rusijoje sureagavo į pranešimą apie JAV kibernetinį išpuolį

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pakomentavo pranešimą, kad amerikiečių kariniai programišiai įsilaužė į Rusijos energetikos sistemą, telekomunikacijų ryšius ir Kremliaus vadovavimo sistemas.

„Priemonių užtikrinti kibernetinį saugumą ir informacinį saugumą imamasi tokiu lygiu, koks šiuo metu reikiamas, taip pat (atsižvelgiant) į grėsmes, skambančias mums oficialiu lygiu iš kitų šalių atstovų (lūpų)“, – pareiškė D. Peskovas.

Agentūra BNS taip pat cituoja Rusijos užsienio reikalų ministeriją, kuri tikisi sulaukti oficialaus atsakymo iš Vašingtono.

„Dėl pastarojo meto pranešimų žiniasklaidoje apie amerikiečių kariškių įsilaužėlius, prasiskverbiančius į Rusijos telekomunikacijų ir elektros tinklus, taip pat į „Kremliaus valdymo sistemas“, tikimės atsakymo su šios informacijos teisiniu įvertinimu iš JAV vyriausybės struktūrų, įskaitant Baltuosius rūmus ir Valstybės departamentą“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

„Oficialaus atsakymo iš Amerikos administracijos nebuvimas leis manyti, kad Jungtinėse Valstijose egzistuoja valstybinis kibernetinis terorizmas. Jeigu grasinimai, skelbiami per Amerikos žiniasklaidą, bus įvykdyti, Maskva turės visas teises pareikšti atitinkamas pretenzijas Vašingtonui“, – sakė ji.