Ankstesnė vyriausybė iširo prezidento Almazbeko Atambajevo Socialdemokratų partijai praėjusią savaitę pasitraukus iš valdančiosios koalicijos.

A. Atambajevas yra griežtai kritikuojamas dėl gruodžio 11 dieną numatyto referendumo konstitucijai reformuoti; oponentai kaltina jį bandymu išplėsti savo kontrolę šalyje.

Viena galima šešerių metų A. Atambajevo kadencija baigsis kitais metais.
Šalies parlamentas ketvirtadienį paskelbė, kad premjeras Soronbajus Ženbekovas liks ir vadovaus naujajai vyriausybei iš trijų partijų, tarp jų būsianti ir Socialdemokratų partija.

Tačiau du kiti svarbūs politiniai blokai, kurių lyderiai protestavo prieš siūlomą konstitucinę reformą, pasitraukė iš koalicijos ir prisidėjo prie opozicinės partijos „Respublika-Ata-Jurt“.
Kirgizija dažnai yra laikoma demokratiškiausia valstybe buvusiame sovietiniame centrinės Azijos regione, kur dominuoja diktatoriški valdytojai.

Tačiau opozicija sako, kad prezidentas siekia išlaikyti savo įtaką, suteikdamas daugiau galių premjerui ir ministrų kabinetui, nors A. Atambajevas ir yra paneigęs, jog sieks premjero posto, kad išsilaikytų valdžioje.