Viena iš Šiaurės Korėjos režimą stebinčių ekspertų spėlionių – kad Ri Sol Ju galėjo kažkaip neįtikti Kim Jong Uno jaunesnei seseriai Kim Yo Jong, kuri vis dažniau pasirodo šalia brolio.

Paskutinį kartą Ri Sol Ju matė viešumoje kovo 28 d. – ji lydėjo vyrą apžiūrėti naujo komercinio rajono ir sveikatingumo komplekso Pchenjane, informuoja telegraph.co.uk.

Kai 2012 m. ji tapo pirmąja šalies dama, nuolat buvo matoma šalia sutuoktinio – jie lankė gamyklas, ligonines ir pramogų parkus. 2013 m. valstybinė žiniasklaida ją su vyru nufotografavo 22 kartus, 2014 m. – 15 kartų, vėliau ji ėmė retai rodyti viešumoje, o galiausiai apskritai dingo.

„Tai tikrai stebina, nes Kim Jong Unas dažnai fotografuojamas Šiaurės Korėjos žiniasklaidoje“, – teigė Tokijo Wasedos universiteto profesorius Toshimitsu Shigemura. – Yra kelios galimos priežastys, pvz., kad ji nėščia ar kad tarp jų iškilo kažkokia problema.“

T. Shigemura pridūrė, jog yra ir pagrindo neturinčių spėlionių, kad Ri Sol Ju buvo artima diktatoriaus dėdei Jang Song Thaekui, kurį 2013 m. gruodį nuteisė mirti, apkaltinę partijos vienybės griovimu bei kitais nusikaltimais.

„Buvo pranešimų apie nestabilumą Pchenjane ir net apie kelis pasikėsinimus nužudyti, apie nesutarimus Šiaurės Korėjos kariuomenėje. Gali būti, kad Ri nesirodo visuomenėje, nes yra atidžiai sekama“, – teigė T. Shigemura.

Kita teorija – kad ji kažkaip supykdė diktatoriaus seserį, kuri nuo pernai tapo atsakinga už Šiaurės Korėjos Propagandos ir agitacijos departamentą.

Jos užduotys – skatinti brolio asmenybės kultą, be to, pranešama, kad ji daro savo broliui nemenką įtaką.

Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) su žmona Ri Sol Ju (Li Sul Džu)

„Manoma, kad Kim Jong Unui stinga politinių sugebėjimų, o ji kur kas geriau sugeba manevruoti, ko reikia tam, kad jis išliktų valdžioje, taigi ji ėmėsi šios užduoties“, – sakė T. Shigemura.