Aljansas trečiadienį patvirtino, kad Rusija pasiuntė du naujus laivus į Baltijos regioną.

„Laivų, taip pat galinčių nešti branduolinius ginklus, dislokavimas yra agresyvus ir neatsakingas elgesys bei nepriimtina reakcija į liepą Varšuvoje NATO priimtus sprendimus“, – Lenkijos radijui sakė užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis.

NATO lyderiai liepą pritarė planams rotuoti kovinius batalionus trijose Baltijos šalyse ir Lenkijoje, kad jos būtų užtikrintos, jog nebus paliktos likimo valiai, jei Rusija jų atžvilgiu nuspręstų pakartoti 2014 metų intervencijos į Ukrainą žingsnius.

Nuo to laiko Kremlius stiprina savo pajėgas Baltijos jūroje, o jos naikintuvai dažnai tikrina Aljanso sąjungininkių, pavyzdžiui, Estijos, oro erdvės gynybos budrumą.

„Galime patvirtinti, kad du rusų karo laivai neseniai atplaukė į Baltijos jūrą. NATO laivynas stebi šią veiklą šalia mūsų sienų“, – trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė NATO atstovas Dylanas White'as.

„Rusija turi teisę veikti tarptautiniuose vandenyse“, – sakė jis, bet pridūrė: „Tuo pat metu stebime padidėjusį Rusijos karinį aktyvumą šalia mūsų sienų“.

Anksčiau šį mėnesį Rusija dislokavo branduolines galvutes galinčias nešti „Iskander“ raketas Kaliningrado srityje, kuri ribojasi su NATO narėmis Lietuva ir Lenkija.

Varšuva taip pat piktai reagavo į šį žingsnį, o Lietuva pridūrė, kad jis galbūt pažeidžia svarbią branduolinės ginkluotės sutartį.

W. Waszczykowskis penktadienį pakartojo, kad nauji NATO planai apie karių dislokavimą regione nėra karingas žingsnis.

„Šio karinio dislokavimo mastai nėra tokie, kad verstų Maskvą galvoti, mes jai keliame grėsmę“, – sakė jis Lenkijos radijui.

Savo ruožtu Pentagonas kovą sakė, kad nuo 2017 metų rytų Europoje dislokuos papildomą ginkluotą beveik 4 200 karių brigadą, kurios daliniai bus nuolat rotuojami.

Maskva įnirtingai priešinasi Vakarų ekspansijai buvusiame sovietiniame bloke, o 1997 metais Aljansas oficialiai sutiko nekurti nuolatinių bazių buvusiose Varšuvos pakto valstybėse.

Kremlius taip pat planuoja suformuoti tris naujas divizijas savo Rusijos pietvakariniame regione ir dislokuoti ten naujų ginklų, kad atsvertų, anot Maskvos, pavojingą karinių pajėgų stiprinimą šalia jos vakarinių sienų.