Svarbiame Komunistų partijos susitikime visi partijos nariai raginami vienytis, buriantis aplink partijos vadovybę, su „draugu Xi Jinpingu (jos) branduolyje“, – sakoma pranešime, kurį paskelbė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

„Tai iš tiesų yra labai reikšminga ta prasme, kad jis tikrai yra padaromas neginčijamu šios dienos lyderiu“, – sakė Čikagos universiteto Kinijos politikos specialistas Dali Yangas.

Šis iš esmės simbolinis žingsnis – branduolio statuso suteikimas Xi Jinpingui – atspindi jo požiūrį į save kaip į vieno galingiausių šalies lyderių per kelis dešimtmečius. Tai gali padidinti jo įtaką kitų metų partijos suvažiavime, kuriame dabartinis prezidentas ir kiti lyderiai turės paskirti naujus partinės sistemos vadovus. Tokiems priklauso ir Politbiuro nuolatinis komitetas, iš kurio septynių narių, pagal tradicijas, trauksis penki – visi, išskyrus šalies prezidentą ir premjerą.

„Branduolio“ statusas anksčiau buvo suteiktas tokiems šalies lyderiams kaip garsusis reformatorius Deng Xiaopingas ir buvęs prezidentas Jiang Zeminis, tačiau Xi Jinpingo tiesioginis pirmtakas Hu Jintao jo neturėjo.

Dabartinis prezidentas taip pat yra kariuomenės vadas ir Nacionalinės saugumo tarybos pirmininkas, – tai jam užtikrina didesnę vidaus saugumo tarnybų kontrolę.