Nuo pat ankstyvo ryto šimtai žmonių su savo nešuliais susirinko prie registracijos centro netoli stovyklos. „Geriau dabar palaukti dvi valandas nei paskui dvi dienas", - sakė pabėgėlis iš Sudano. Kitas vyras sakė čia atėjęs jau 4.00 val. ryto.

Vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve'as pirmadienį Paryžiuje kalbėjo apie „ramią ir tvarkingą operaciją". Jis teigė tikįs, kad taip vyks visas stovyklos likvidavimo procesas.

„Džiunglėse" pastaraisiais metais susibūrė daugybė pabėgėlių, norinčių nelegaliai per Lamanšą pasiekti Didžiąją Britaniją. Pastaruoju metu čia gyveno apie 6 500 žmonių. Dauguma atvyko iš Afganistano, Etiopijos, Eritrėjos ir Sudano.

Pa de Kalė departamento prefektė registracijos centrą palygino su milžiniška, improvizuota geležinkelio stotimi. Žmonėms pasiūlomi du regionai, tarp kurių jie gali pasirinkti. Išimtis yra Paryžiaus regionas ir Korsika.

Žinybos pabrėžia „humanitarinį" aspektą. Norima, kad žmonės savarankiškai užsiregistruotų, sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas. Niekas esą nėra verčiamas sėsti į autobusą. Pareigūnai bendradarbiauja su humanitarinėmis organizacijomis, kad įtikintų žmones palikti stovyklą.

Nepilnamečiai be palydos, šeimos ir ligoniai, taip pat nėščiosios registruojami atskirai. Vaikams ir jaunuoliams, kurie keliauja vieni, leidžiama kol kas likti gyvenamuosiuose konteineriuose Kalė. Jiems taikomos specialios taisyklės. Prancūzija siekia šeimų sujungimo, jei artimieji jau gyvena Didžiojoje Britanijoje.

Visiškai stovyklą iškeldinti tikimasi per savaitę. Jau antradienį žinybos nori pradėti ardyti palapines ir trobesius, kuriuose iki šiol gyveno pabėgėliai. Prefektūra kalbėjo apie „dar nebūtą operaciją". Joje, oficialiais duomenimis, dalyvauja 1 250 policininkų.