Ištisą parą dramatišką gelbėjimo operaciją vykdžiusi norvegų laivo „Siem Pilot“ įgula ir kitas pagalbos laivas tamsoje gelbėjo migrantus – turėdami ribotus išteklius ir susidurdami su agresyviai nusiteikusiais prekeiviais žmonėmis.

Šeštadienį buvo išgelbėta apie 2 400 migrantų, dar 14 negyvėlių ištraukta iš vandens, nurodė Italijos pakrančių apsaugos pareigūnai.

„Dar niekada nepatyriau tokios SAR (paieškų ir gelbėjimo operacijos). Turėjome perkelti tūkstantį migrantų iš „Okyroe“ (tankerio) į „Siem Pilot“, kai staiga tamsoje pasirodė guminės valtys. Tai atrodė beviltiška“, – sakė Palas Erikas Teigenas, policijos pareigūnas, atsakingas už gelbėjimo operaciją.

Migrantai, buvę vienoje iš guminių valčių, kurios dar nebuvo išgelbėtos, atkakliai stengėsi pasiekti gelbėjimo laivą, kuris tuo metu jau buvo pilnas ir negalėjo priimti daugiau keleivių, ir maldavo jiems padėti.

Apie 25 žmonės šoko į vandenį ir plaukte plaukė prie „Siem Pilot“, todėl kapitonas buvo priverstas atsitraukti, kad kiti, buvę valtyje, nepasektų jų pavyzdžiu.

Vėliau kateriai iš „Siem Pilot“ ištraukė migrantus iš jūros ir valties ir perkėlė juos į tanklaivį, kur jie turėjo laukti kito pagalbos laivo. Humanitarinės pagalbos organizacijos „Gydytojai be sienų“ (Medecins Sans Frontieres) laivas savo ruožtu surinko skenduolius.

P. E. Teigenas ir jo komanda yra tik viena iš daugelio sudėtingoje migrantų, besistengiančių bet kokiu būdu pasiekti Europą, gelbėjimo operacijoje Viduržemio jūroje.

Janas Erikas Valenas, žvalgybos pareigūnas ir įgulos narys, atsakingas už ES sienų apsaugos agentūros „Frontex“ operacijos saugumą, kalbėjo apie paniką, kuri jį sutiko vos įžengus į perpildytą tanklaivį per pirminę gelbėjimo operaciją.

„Tanklaivyje buvo visiškas chaosas. Jie mus stūmė vienintelio išėjimo iš laivo link, ėjo iš visų pusių ir stumdėsi dėl gelbėjimo liemenių, pešėsi dėl jų“, – sakė jis.

„Tada jie užėjo mums iš už nugaros ir mes turėjome kviesti paramą. Prie mūsų atskubėjo kiti policininkai iš „Siem Pilot“ su skydais gintis nuo riaušininkų... daužėme lazdelėmis į vamzdžius, kad sukeltume daug triukšmo, turėjome trenkti keliems iš jų“, – pridūrė jis.

Kai kurie iš išgelbėtųjų per operaciją nualpo ir buvo nutempti į „Siem Pilot“.

„Ši SAR operacija buvo beprotiškiausia iš visų, kuriose esu dalyvavęs. Naktį, medinė valtis, pripučiami laivai, žmonės vandenyje, jų perkėlimas iš tanklaivio“, – sakė J.E.Valenas.

Vienas migrantų, buvusių pripučiamoje valtyje, į gelbėtojo rankas perdavė kūdikį.

„Siem Pilot“ komanda susidūrė ne tik su neįtikėtinais gelbėjimo jūroje pavojais, bet turėjo kovoti ir su priešiškai nusiteikusiais prekeiviais žmonėmis.

„Nežinojau apie riziką“

„Ten buvo ir tarpininkų valtis, kurioje žmonės visą naktį buvo labai agresyvūs. Įjungėme laivo paieškų šviesas, kad juos nubaidytume, tačiau jie buvo pasiryžę pamėginti atsikovoti valtis, iš kurių išgelbėjome migrantus“, – sakė P. E. Teigenas.

Po naktį vykusios operacijos sąlygos pagalbos laive dieną pablogėjo, nes pakilo temperatūra ir įgula buvo priversta nebeleisti daugiau migrantų į laivą, nurodė naujienų agentūros AFP žurnalistas, buvęs laive.

Sėdėję ankštai susispaudę eilėmis kapitono tiltelyje migrantai – dauguma jų iš Užsachario Afrikos, o keletas pasisakė esantys iš Sirijos – turėjo tik ploną dangalą nuo kepinančios saulės.

Dauguma jų dangstėsi oranžiniais pledais, kol jų permirkę drabužiai džiūvo netoliese.

Tarp migrantų buvo mažų vaikų, šeimų bei keli niekieno nelydimi paaugliai.

Tarp kai kurių migrantų kilo konfliktų, todėl laivo kapitonas turėjo jiems pagrasinti: „Jei nenustosit pyktis, išlaipinsiu jus iš laivo!“.

Per pastarąsias savaites padaugėjo žmonių, pasirengusių rizikuoti ir leistis į pavojingą kelionę Viduržemio jūra, mat žiemą dėl nenuspėjamų sąlygų jūroje galimybių pasiekti Europą žymiai sumažėja.

Italijos vidaus reikalų ministras penktadienį sakė, kad iki šiol šiemet į Italiją atvyko per 146 500 migrantų.

Dar iki 25 žmonių yra dingę. Baiminamasi, kad jie gali būti nuskendę, kai Libijos pakrantės apsaugos kateris atakavo pilną migrantų valtį penktadienį per gelbėjimo operaciją prie šios šiaurinės Afrikos valstybės krantų.

Kito pagalbos laivo, „Acquarius“, kuris priklauso labdaros organizacijai „SOS Mediterranee“, neseniai išgelbėti migrantai šeštadienį prakalbo apie siaubą, kurį jiems teko patirti besistengiant pasiekti Europą.

„Nežinojau, ką man teks patirti per šią kelionę... Bet pasižadu niekada daugiau nebesileisti į tokią kelionę“, – sakė apsiašarojęs 33 metų migrantas iš Gvinėjos.

Kitas, 30-metis iš Dramblio Kaulo Kranto, ką tik išgelbėtas migrantas, pridūrė: „Niekada niekam nesiūlyčiau rinktis tokios kelionės, kokią man teko patirti, kad čia atvykčiau. Net savo pikčiausiam priešui nelinkėčiau to. Nežinojau apie riziką, kai nusprendžiau išvykti.“