Premjero Shinzo Abe vyriausybė viliasi pasiekti pažangą dėl taikos sutarties, kurios Maskva ir Tokijas dar nėra pasirašę nuo Antrojo pasaulinio karo, ir prieš Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitą šalyje gruodžio mėnesį „iš naujo svarsto derybinę strategiją“, sakė šaltinis.

Pagal naująją poziciją Japonijos vyriausybė gali pasiūlyti Maskvai išsaugoti teises į dvi salas – Šikotano ir Chabomajaus.

Japonija pretenduoja į keturias pietines Kurilų salų grandinei priklausančias salas, kurias vadina Šiaurinėmis Teritorijomis: Iturupą, Kunašyrą, Šikotaną ir Chabomajų. Tokijas remiasi 1855 metų Šimodos prekybos ir sienų sutartimi, o šių keturių salų sugrąžinimą laikė sąlyga taikos sutarčiai pasirašyti.

Tokijas pasiruošęs padaryti reikšmingą nuolaidą dėl Šikotano ir Chabomajaus, kad derybos pajudėtų iš mirties taško, pranešė „Kyodo“.

Be to, agentūra tvirtina, kad Tokijas yra pasirengęs atsisakyti formuluotės „sugrąžinimas“ ir pakeisti ją neutralesne – „perdavimas“.

Maskva savo ruožtu argumentuoja, kad pietinės Kurilų salos pateko į Sovietų Sąjungos teritoriją dėl Antrojo pasaulinio karo padarinių ir kad tarptautinės teisės patvirtintas Rusijos suverenumas šiose teritorijose nediskutuotinas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)