Dėl šių prieštaringai vertinamų rezoliucijų, pasiūlytų arabų valstybių, Izraelis įšaldė bendradarbiavimą su Paryžiuje įsikūrusia JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO), prižiūrinčia į Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktus objektus.

Šiuose dokumentuose minima „okupuotoji Palestina“ ir kritikuojama Izraelio priežiūra tvarkant palestiniečių religinius objektus. Visgi žydų valstybę labiausiai piktina kaip tie objektai rezoliucijų projektuose yra įvardyti.

Dokumentuose kalbama apie Jeruzalės senamiesčio rytinėje dalyje esantį Al Aksos mečetės kompleksą – trečią švenčiausią islamo vietą – bet niekaip neužsimenama, kad žydams, kurie šią šventovę vadina Šventyklos kalnų, ši vieta yra pati švenčiausia.

Praeitą ketvirtadienį Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu skundėsi, kad sakyti, jog „Izraelis niekaip nesusijęs su Šventyklos kalnu yra tas pats kaip sakyti, kad Kinija niekaip nesusijusi su Didžiąja kinų siena arba Egiptas niekaip nesusijęs su piramidėmis“.

UNESCO jau nebe pirmąjį kartą tampa įtampos scena. Arabų šalys ir anksčiau naudodavosi šia organizacija, kad tarptautiniu mastu galėtų spausti Izraelį ir jo šalininkus.

Balandį ji priėmė rezoliuciją, smerkiančią „Izraelio agresiją ir neteisėtas priemones prieš tikėjimo laisvę ir musulmonų prieigą prie Al Aksos mečetės“. Šiame dokumente taip pat niekaip neminima, kad žydai šį kompleksą vadina Šventyklos kalnu.

Tąsyj B.Netanyahu pasisiūlė JT darbuotojams surengti Izraelyje „žydų istorijos seminarą“.

2011 metais Palestina buvo priimta UNESCO kaip šios organizacijos narė. Reaguodamos į šį žingsnį Jungtinės Valstijos sustabdė savo narystės įnašų mokėjimą.

Vėliausi rezoliucijų projektai sukėlė sąmyšį organizacijos vadovybėje: UNESCO vadybos pirmininkas Michaelas Worbsas (Maiklas Vorbsas) ragino atidėti antradienį planuojamą surengti balsavimą, kad būtų galima rasti kompromisą.

„Mums reikia laiko ir dialogo tarp valdybos narių konsensusui pasiekti“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP.

UNESCO vadovė Irina Bokova taip pat atsiribojo nuo šių rezoliucijų ir savo pranešime rašo: „Niekur labiau negu Jeruzalėje žydų, krikščionių ir musulmonų paveldas bei tradicijos nėra labiau persipynę erdvėje.“

Proceso dalyviai sakė, kad abi rezoliucijos, priimtos 24 balsais prieš šešis, 26 narėms susilaikius, o dar dviem nedalyvavus balsavime, antradienį turi būti pateiktos tvirtinti UNESCO valdybai, paprastai palaikančiai komitetų sprendimus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją