Šveicarijoje susitinka Jungtinių Valstijų, Rusijos, įtakingų regiono valstybių diplomatijos vadovai, bet deryboms dar nepasidėjus Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė neturįs didelių vilčių, kad ką nors pavyks sutarti.

Prisimenant, kuo baigėsi ankstesnės pastangos nutraukti kraujo liejimą Sirijoje, sunku tikėtis, kad ir šįkart pavyks, sako ir kitos šalys. Sirijos pagrindinė opozicijos grupė Nacionalinė koalicija pareiškė, kad derybos be sirų – tik laiko švaistymas veltui. Karą nesėkmingai bandoma užbaigti nuo pat 2011-ųjų, kai jis prasidėjo.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry į Šveicariją atvyko šeštadienį. Jo nuomone, Lozanoje turėtų būti išnagrinėtos idėjos, kaip užbaigti konfliktą, bet taip pat proveržio nesitiki. Esą bus bandoma apčiuoti, kokia gali būti proceso pradžia, koks galimas tolesnis kelias.

Be Turkijos į Lozaną pakviesti Saudo Arabijos, Kataro ir Irano, įtakingiausių šalių, palaikančių režimą ir jo priešininkus, užsienio reikalų ministrai. Amerika nutarė išplėsti derybų ratą, pakvietė ir Egipto, Irako ir Jordanijos atstovus. Beje, J. Kerry iš Lozanos vyks į Londoną, kur sekmadienį turėtų susitikti su Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos dilplomatijos vadovais.

Pasak S. Lavrovo, Rusija neatsivežė jokių naujų iniciatyvų, esą yra Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos ir nepavykęs Maskvos bei Vašingtono susitarimas. Ekspertų nuomone, Rusija greičiausiai mėgina išlošti laiko iki prezidento rinkimų Amerikoje, vildamasi jai palankesnio Baltųjų rūmų šeimininko.