Nelaimė įvyko, kai šimtai hinduistų guru Jai Gurudevo pasekėjų susirinko šventyklomis garsėjančio Varanasio miesto pakraštyje Utar Pradešo valstijoje, sakė policijos pareigūnas Kumaras Prashantas.

Kitas policijos pareigūnas, S. K. Bhagatas, sakė, kad organizatoriai tikėjosi, jog į ceremoniją susirinks iki 3 000 tikinčiųjų, bet šventuoju laikomo Jai Gurudevo ašramą (dvasinį centrą) ant Gangos upės krantų užplūdo daugiau kaip 70 tūkst. hinduistų.

Sužeistieji buvo vežami į ligonines, o aukšto rango vietos administracijos pareigūnai skubiai išvyko į incidento vietą įvertinti padėties.

Televizijos reportaže matėsi į krūvą suversti spalvingi drabužiai ir sandalai, o policininkai stengėsi išvalyti nelaimės vietą.

„Nebuvome pasiruošę tokiai didžiulei minei“, – naujienų agentūrai AP pripažino organizatorių atstovas Rajas Bahaduras.

Pražūtinga spūstis susidarė, kai policija mėgino siųsti žmones atgal nuo apgulto tilto, naujienų agentūra „Press Trust of India“ citavo R. Bahaduro žodžius. Tarp tikinčiųjų pasklido gandas, kad tiltas sugriuvo, todėl žmonės pradėjo bėgti, kad pasiektų saugią vietą, sakė jis.

Pasak K. Prashanto, žuvo 19 žmonių, o dar 25 sužeistieji buvo hospitalizuoti. Kai kurių jų būklė sunki.

Premjeras Narendra Modi, išvykęs į pietvakarinėje Goa valstijoje prasidedantį besivystančių ekonomikų forumo BRICS viršūnių susitikimą, sakė esantis giliai nuliūdintas įvykusios tragedijos.

„Kalbėjausi su pareigūnais ir prašiau, kad jie suteiktų visą įmanomą pagalbą paveiktiems žmonėms“, – sakoma jo „Twitter“ žinutėje.

Indijoje neretai kyla mirtinų spūsčių per religines ceremonijas, nes policijos pajėgos ir savanoriai tvarkdariai neretai būna nepajėgūs suvaldyti susirenkančių milžiniškų tikinčiųjų minių.

Pernai liepą per spūstį ant vienos šventa laikomos upės kranto šalies pietuose žuvo mažiausiai 27 maldininkai.

Tuo tarpu 2013-ųjų spalį per spūstį centrinėje Madja Pradešo valstijoje žuvo daugiau kaip 110 žmonių, daugiausiai moterų ir vaikų.