22 metų siras Jaberas Albakras buvo suimtas įtariant, kad jis planavo surengti džihadistinį sprogdinimą Berlyno oro uoste.

Vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere’as sakė, kad J. Albakro mirtis gerokai apsunkins tyrėjų pastangas išsiaiškinti, ar jis turėjo bendrininkų planuojant sprogdinimą, kuriam pavyko užkirsti kelią.

„Dėl to, kas nutiko praėjusią naktį, labai greitai turi būti pateiktas išsamus paaiškinimas“, – sakė ministras visuomeninei televizijai ZDF.

J. Albakro visuomeninis gynėjas, advokatas iš Dresdeno Alexanderas Hübneris žurnalui „Focus“ sakė, kad rytinio Leipcigo miesto kalėjimo personalas žinojo, jog esama grėsmės, kad jo ginamasis gali pakelti prieš save ranką.

„Esu nepaprastai sukrėstas ir visiškai neturiu žodžių dėl to, kas nutiko“, – sakė jis.

J. Albakras nusižudė trečiadienį vakare savo kameroje, naujienų agentūrai „Associated Press“ sakė Saksonijos žemės Teisingumo ministerijos atstovas spaudai Jörgas Heroldas.

Vokietijos žiniasklaida pranešė, kad įtariamasis pasikorė, tačiau J.Heroldas šios informacijos nepatvirtino, pridūręs, kad vėliau ketvirtadienį numatyta spaudos konferencija.

Saksonijos žemės pareigūnus jau anksčiau užgriuvo kritikos banga dėl to, kad J.Albakrui pavyko pasprukti nuo policijos, kai ši šeštadienį ruošėsi reidui bute Chemnico mieste, kur jis buvo apsistojęs.

Bute pareigūnai aptiko namudinių sprogmenų ir sprogdintojo liemenę.

Pirmadienį J.Albakras galiausiai buvo sučiuptas Leipcige, kai trys jo tėvynainiai atpažino bėglį, jį surišo ir kreipėsi į policiją

Pernai į Vokietiją atvykusiam J. Albakrui buvo suteiktas prieglobstis. Nuo praėjusio mėnesio jis buvo stebimas Vokietijos vidaus žvalgybos.

Kiek anksčiau trečiadienį Th. de Maiziere’as sakė, kad pernai dėl J. Albakro buvo atliktas saugumo patikrinimas, tačiau nieko įtartina nepastebėta.

„2015 metais buvo patikrinti saugumo pareigūnų turimi duomenys, tačiau nieko įtartina neaptikta, – sakė ministras. – Neaišku, kada jis radikalizavosi.“

Vokiečių pareigūnai sakė manantys, kad J.Albakras buvo susijęs su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ ir planavo galbūt jau šią savaitę surengti ataką Berlyno oro uoste.

Bėglį sučiupo trys sirai, kuriems buvo suteiktas prieglobstis.

„Jų veiksmai nusipelno pagyrimo ir pripažinimo“, – sakė Th. de Maiziere’as.

Pareigūnai sulaikė dar vieną asmenį, kuris įtariamas dalyvavęs planuojant ataką Berlyne. Vadovaujantis asmens privatumą reglamentuojančiais teisės aktais, paskelbtas tik jo vardas – Khalilis A. (Chalilis A.)

Šis 33 metų siras buvo buto Chemnice, kuriame policija aptiko sprogmenų, nuomininkas. Jis buvo areštuotas savaitgalį kaip slapto susitarimo įvykdyti nusikaltimą bendrininkas.

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Giedraičių 60 A, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Darbo laikas: I, III, V 16.00–20.00

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt