Į Rusiją taip pat turėtų grįžti valdininkų ir deputatų tėvai, dėl kokių nors priežasčių gyvenantys užsienyje ir tebeturintys Rusijos Federacijos pilietybę. Kaip rašoma, šią informaciją portalui „Znak“ perdavė net penki kalbinti asmenys, kuriuos tiesiogiai liečia šis neoficialus prezidento administracijos pateiktas prašymas. Ši naujiena išplito ir po užsienio žiniasklaidą.

Kaip rašoma straipsnyje, rekomendacija turi vadovautis visi, pradedant pačios administracijos darbuotojais, taip pat regionų administracijoje dirbančiais pareigūnais ir baigiant bet kokio rango deputatais. Nuo šios prievolės neturi bandyti išsisukti net valstybinių įmonių darbuotojai.

Kaip aiškino vienas iš pašnekovų, tiems, kurie nesuskubs įvykdyti šio viešai neskelbiamo prašymo, bus priminta, kas nutinka, kai dėl artimiausių giminaičių buvimo užsienio valstybėse asmuo pripažįstamas netinkamu toliau eiti kokias nors pareigas valstybinėje institucijoje. Pašnekovas tvirtina, kad pastaraisiais mėnesiais jam teko girdėti apie kelis panašius atvejus.

„Tokiu atveju siūloma per tam tikrą laiką apsvarstyti galutinį sprendimą, bet atsisakius įvykdyti, ko prašoma, pareigas valstybinėje institucijoje norintis gauti kandidatas į darbą nepriimamas“, – aiškino vienas iš „Znak“ pašnekovų.

Pastaraisiais metais ypač padaugėjo įvairaus atgarsio sulaukiančių skandalų, kylančių paaiškėjus, kad Rusijos politinio elito atstovų vaikai įgyja išsilavinimą užsienio valstybėse, tuo tarpu kai jų tėvai televizijos laidose postringauja apie patriotizmą ir priešus.

2012-aisiais metais Aleksejus Navalnas asmeniniame tinklaraštyje paskelbė pranešimą, informuojantį, kad užsienio mokslo įstaigose mokosi visos trys partijai „Vieningoji Rusija“ atstovaujančio Valstybės Dūmos nario Sergejaus Železniako dukterys. Užsienyje išsilavinimą įgijo ir toliau ten gyvena Rusijos Federacijos tarybos narės Jelenos Mizulinos sūnus. Jo, beje, grįžti ir nepriversi, nes jis pilnametis.

Toli nuo tėvynės mokosi ir buvusio įgaliotinio vaikų teisių klausimais Pavelo Astrachovo sūnus. Verta paminėti, kad jaunesnysis šio politinio veikėjo sūnus net ir gimė ne Rusijoje, o Prancūzijoje. Pasak prezidento administracijai artimo pareigūno, būtent šie P. Astrachovo šeimos ryšiai su Europa, kaip ir daugelis kitų skandalų, nulėmė sprendimą nušalinti P. Astrachovą nuo ombudsmeno, tiriančio netinkamo elgesio su vaikais atvejus, pareigų.

Sergejus Lavrovas

Užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo dukra Jekaterina taip pat užaugo ir mokslus krimto ne Rusijoje, o JAV. Žurnale „Tatler“ buvo rašoma, kad į tėvynę grįžtanti mergina rusiškai kalbėjo su ryškiu akcentu. 2016-ųjų metų rugsėjo mėnesio šio žurnalo numeryje buvo paminėti keli geidžiamiausi Rusijos jaunikiai, tarp kurių ir pramonės ir prekybos ministro Deniso Manturovo sūnus. Išsilavinimą jaunuolis įgijo Šveicarijoje. Kaip rašoma „Tatler“, „šioje šalyje jis mokėsi tiek, kiek buvo įmanoma, kad tėvas neužsitrauktų vadovybės nemalonės“.

Kremlius nepatvirtino informacijos apie naują draudimą šalies valdininkams

Kaip seniau skelbė portalas „Znak“, Kremliaus administracija esą parengė rekomendaciją valstybės aparato valdininkams susigrąžinti į gimtinę savo vaikus ir giminaičius, studijuojančius ar gyvenančius užsienyje, skelbia TASS.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas oficialiai nepatvirtina informacijos, esą Kremliaus administracija parengė rekomendaciją valdinininkams iš užsienio susigrąžinti ten studijuojančius ar tiesiog gyvenančius vaikus bei artimuosius.
„Nieko panašaus nei mačiau, nei girdėjau“, – į TASS žurnalistų klausimą atsakė Rusijos prezidento atstovas spaudai.

Valstybės Dūma tokių gandų taip pat nepatvirtino. „Nesu nieko girdėjęs apie tokią iniciatyvą“, – žurnalistams sakė „Vieningosios Rusijos“ frakcijos pirmininko pirmasis pavaduotojas Viktoras Pinskis.
Informacijos apie tokią rekomendaciją neturi ir Federacijos taryba reglamento klausimais. „Nieko panašaus nesame girdėję“, – pareiškė agentūros pašnekovas.

„Znak“ skelbė, kad neoficialus prašymas, kaip pažymi šaltiniai, skirtas aukščiausio rango valdininkams, valstybės institucijų darbuotojams, įskaitant prezidento bei valstybinių korporacijų ir regionų administracijų darbuotojus.