22 metų Jaberas Albakras, dviem dienomis anksčiau suimtas po įtemptų gaudynių, kai policija jo bute rado namudinių sprogmenų, buvo rastas negyvas kalėjimo kameroje rytiniame Leipcigo mieste, nurodė dienraštis „Bild“, nacionalinė naujienų agentūra DPA ir kiti žiniasklaidos kanalai.

„Jaberas Albakras atėmė sau gyvybę Leipcigo kalėjimo ligoninėje“, – sakoma Saksonijos žemės vyriausybės pranešime, bet jokių kitų detalių nebuvo pateikta.

J. Albakras sugebėjo pasprukti nuo policijos specialiųjų pajėgų, surengusių reidą jo namuose šeštadienio rytą, bet buvo surastas maždaug po dviejų parų, kai trys jo tėvynainiai atpažino bėglį, jį surišo ir perdavė policijai. Šie trys sirai Vokietijoje dabar giriami kaip didvyriai.

Vokietijos vidaus saugumo tarnyba praeitą penktadienį įspėjo policiją, kad J. Albakras galbūt planuoja surengti sprogdinimą, o policijos tyrėjai vėliau nurodė, kad šis vaikinas galbūt palaikė ryšius su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS).

Praeito šeštadienio rytą policijos pareigūnai atvyko į įtariamojo namus komunistinių laikų daugiabutyje rytiniame Chemnico mieste, bet J. Albakras sugebėjo pasprukti. Tuomet policija pradėjo jo gaudynes visoje šalyje.

Tyrėjai vaikino bute rado 1,5 kg TATP (acetono peroksido arba tricikloacetono peroksido) – itin nestabilių namudinių sprogmenų, kuriuos naudojo IS kovotojai per Paryžiaus ir Briuselio atakas.

Pasak tyrėjų, sprogmenys buvo „beveik paruošti arba netgi jau paruošti panaudoti“, o įtariamasis veikiausiai gamino „bombą, galbūt mirtininko liemenės pavidalo“.

Pasprukęs J. Albakras susisiekė su minėtais sirais. Šie pasikvietė jį į savo butą, bet vėliau iš policijos pranešimo suprato, kad jis – besislapstantis įtariamasis dėl rengto teroro išpuolio, ir kreipėsi į policija.

Vėliau sirai sakė, kad J. Albakras jiems siūlė sumokėti, kad būtų paleistas.

„Bild“ gyrė šiuos tris vyrus kaip „sirus didvyrius iš Leipcigo“, o visoje šalyje skambėjo raginimai pagerbti ir apdovanoti policijos pagalbininkus.

Kaip rašo DPA, J. Albakras sakė policijai, kad minėti trys sirai buvo susiję su jo išpuolio planais, bet kol kas neaišku, ar policija rimtai vertina jo žodžius.

Vokietijos vidaus žvalgybos vadovas Hansas-Georgas Maassenas sakė, kad jo tarnyba gavo informacijos, jog J.Albakras „iš pradžių jis kėsinosi į traukinius Vokietijoje, tačiau galiausiai nusprendė atakuoti vieną iš Berlyno oro uostų“.

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Giedraičių 60 A, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Darbo laikas: I, III, V 16.00–20.00

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt